Prissjokk på strøm skaper kraftig prisvekst

Av
DEL

NETTAVISEN: Prisveksten har vært hele 3,4 prosent det siste året.

12-månedersveksten i inflasjonen i Norge øker nå kraftig, mens prisene isolert sett falt i august, melder SSB.

- Høye strømpriser er den viktigste årsaken til at KPI var 3,4 prosent høyere i august 2018 enn samme periode i fjor. Prisene på elektrisitet inkludert nettleie har steget 37,9 prosent de siste tolv månedene, og det er først og fremst en nesten dobling i strømprisene som bidrar til dette. Tolvmånedersendringen i KPI-JEL, KPI uten elektrisitetspriser, endte på 2,4 prosent i august, skriver SSB i en melding mandag morgen.

Til sammenligning vista KPI-tallene 3,0 prosent i forrige måned.

Prisene gikk ned i august

At det er økning i tolvmånederveksten, betyr derimot ikke at prisene steg i august.

- Fra juli til august falt KPI med 0,4 prosent. Dette var hovedsakelig som følge av rimeligere flybilletter, som etter to måneder med målt prisoppgang i juni og juli samlet gikk ned 25,2 prosent i august, melder SSB.

Det var en bred nedgang i de fleste kategoriene i august isolert sett, men mindre enn forrige måned

 Matvareprisene faller tradisjonelt fra juli til august, og i år gikk prisene på mat og alkoholfrie drikkevarer samlet ned med 1,6 prosent. Det ble målt prisnedgang på et bredt spekter av matvarer, med unntak av gruppene kjøtt samt oljer og fett. Videre bidro også tilbudsaktivitet på møbler til at konsumprisene gikk ned i august, melder SSB.

Isolert sett var det prisene på møbler og transport som holdt tilbake prisveksten i skolestartmåneden.

Kronekursen styrket seg umiddelbart 2 øre mot dollar, og hele 5 øre mot euro. Euro handles rett etter klokken 8 for 9,71 øre.

Artikkeltags