Gå til sidens hovedinnhold

Produksjonssjef Statkraft: At Rana Blad lar seg bruke som mikrofonstativ er beklagelig

Det er sterke og grove påstander som rettes mot Statkraft rundt situasjonen og vår disponering i Langvatn/Ranelva i vinter, skriver Tore Bjørnå-Hårvik, produksjonssjef Statkraft region Nord-Norge

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Viser til artikkel i Rana Blad med tittel «Frykter fiskedød i elva».

Det er sterke og grove påstander som rettes mot Statkraft rundt situasjonen og vår disponering i Langvatn/Ranelva i vinter. Som ansvarlig regulant har vi tatt ansvar for å unngå nettopp en situasjon som Steinar Høgås og Rana jeger- og fiskeforening beskriver.

Det er overraskende at Rana jeger og fiskeforening ønsker at vi skal spille russisk rullet med laksen i et nasjonalt laksevassdrag og ikke gjøre tiltak som både myndigheter og fiskeeksperter har vært enig om at har vært nødvendig gitt den situasjonen vi har med ekstremt tørt og kaldt vær.

Høgås har rett i er at det på 61 år ikke tidligere har vært så vått som det var høsten 2020 og så tørt som det har vært i starten av 2021. Med begrenset magasinkapasitet i Langvatn er det lite vi som regulant kan gjøre med begge situasjonene.

Dersom Høgås og Rana jeger og fiskeforening er interessert i informasjon om situasjonen hadde det vært naturlig å ta en telefon så kunne vi ha besvart på både spørsmål og bekymringer. At man velger media som kommunikasjonsform er helt greit, men at Rana Blad lar seg bruke som mikrofonstativ er beklagelig.

Som Frode Solbakken fra Naturvernforbundet helt riktig poengterer i Rana Blad vil vassdragsreguleringer også kunne ha positive effekter. For laksen i Ranelva ville situasjonen i år vært betydelig verre dersom Langvatn ikke hadde vært regulert.

Med regnværet som er varslet ser det fremover lysere ut for fisken både i regulerte og uregulerte vassdrag.

Les også

Steinar frykter en miljøkatastrofe i Ranavassdraget og skjer det legger han all skyld på Statkraft: – Vi kommer til å kreve erstatning i millionklassen

Les også

Naturvernforbundet mener en revisjon av vilkårene for konsesjon til Statkraft er langt på overtid: – Dokumentet som ligger til grunn er utdatert

Kommentarer til denne saken