Skal snakke om livet etter alkoholen: – Det er viktig å være åpen. Det kan hjelpe andre

Gleder seg: Foran Marit Ormseth (t.v.) og Ane-Martha Tamnes Hansgård og bak f.v. Ann-Ingvild Pedersen, Reidar Ystenes og Iren-Marie Owe gleder seg til å markere Verdensdagen for psykisk helse på Bakeribygget. De har sydd sammen et stort og variert program. Foto: Toril S. Alfsvåg

Gleder seg: Foran Marit Ormseth (t.v.) og Ane-Martha Tamnes Hansgård og bak f.v. Ann-Ingvild Pedersen, Reidar Ystenes og Iren-Marie Owe gleder seg til å markere Verdensdagen for psykisk helse på Bakeribygget. De har sydd sammen et stort og variert program. Foto: Toril S. Alfsvåg

Artikkelen er over 3 år gammel

Denne gjengen gleder seg over å invitere til en hel dag viet Verdensdagen for psykisk helse, på Bakeribygget.

DEL

Det skjer på selve dagen, 10. oktober, fra tidlig formiddag til utover kvelden, langt over vanlig stengetid.

– Som medlem i Bakeribygget gir det en god følelse å kunne invitere til dette arrangementet som vi har satt sammen på egen hånd, med egne krefter. Det gir mestringsfølelse, sier Iren-Marie Owing.

Livet etter alkohol

Sammen med Marit Ormseth, Ane-Martha Tamnes Hansgård, Ann-Ingvild Pedersen og Reidar Ystnes utgjør Iren-Marie Owing arrangementskomiteen.

– Alle er velkommen til å være med på aktivitetene, som alle er gratis denne dagen. Ved inngangen får dere et nummer som det trekkes en premie på, forteller Marit Ormseth.

Reidar Ystenes skal holde foredrag om «Livet etter alkoholen».

– Det er viktig å være åpen, og det har jeg alltid vært. Det kan hjelpe andre, sier Reidar Ystenes og legger til:

– Jeg gleder meg over livet mitt nå, men det betyr ikke at det er noen dans på roser. Jeg sliter med den psykiske helsa mi mer nå, enn da jeg drakk.

– Viktig poeng, supplerer Marit Ormseth og fortsetter:

– Å bli rusfri er en ting, jobben starter for alvor for å holde seg der.

Gassulykke

Reidar Ystenes var utsatt for ei gassulykke da han jobbet på Jernverket. Flere år gikk uten at noen forsto hvorfor han slet.

– Jeg fikk etter hvert påvist posttraumatisk stress syndrom. Det sliter jeg med ennå, sier Ystenes. som er glad han fikk hjelp til å bli rusfri.

– Jeg fikk et nytt liv, trimmer og er i god form nå, sier Reidar Ystenes.

– Historia til Reidar gir håp, om at det går an å komme seg ut av en vanskelig situasjon og få en meningsfylt hverdag. Her er det mye inspirasjon å hente, sier Iren-Marie Owe.

Fysisk aktivitet er god medisin for den psykiske helsa. Det skriver gjerne yogalærer Ane-Marta Tamnes Hansgårds under på.

– Yoga er et tilbud vi har på huset, og det er populært. Tirsdag står yoga på timeplanen, og alle kan bli med. Det gir rom for å møtes og skape et fellesskap, sier yogalæreren.

– Å løse opp spenninger i kroppen, få bort trafikken i hodet og øve på tilstedeværelse i kroppen akkurat her og nå, er bra for oss alle, sier hun.

Påfyll for sinn og skinn blir det mer av utover ettermiddagen når elever og lærere fra Kulturskolen dukker opp for å synge og spille.

Spasertur

Rana Turmarsjklubb leder så an i en halvtimes spasertur i nærmiljøet i det som ifølge Reidar Ystenes; «skjer rett etter fjøstid».

– Under tittelen gå for åpenhet, starter vi fra Bakeribygget. Løypa passer for alle, sånn er det alltid når Rana Turmarsjklubb er arrangør, sier Ann-Ingvild Pedersen.

Kvelden fortsetter med Rana Kormakeri som har fått en eneste rettesnor å følge; det skal være gladmusikk. Girls gone Country spiller opp etterpå, og bandets Chatrin Hagen bidrar med å si noe om sine utfordringer.

I kafeen blir det salg som vanlig, til redusert priser.

– Verdensdagen er landets største dugnad for psykisk helse. Det er givende å få være en del av det fellesskapet, sier Iren-Marie Owe.

Noe å glede seg over, er årets tema.

– Det er i de små tingene, gleden ligger. Er det vanskelig å se lyset der du er nå, så kan gleden ligge i å være drahjelp for noen andre eller å glede seg på vegne av noe andre har gjort, sier Iren-Marie Owe.

– Delt glede, gir dobbel glede. Delt sorg, gir halv sorg, sier Marit Ormseth.

Fakta

  • Verdensdagen for psykisk helse er en årlig markering 10. oktober.
  • Årets tema er «noe å glede seg over».
  • Mental Helse har siden 2003 koordinert arbeidet med Verdensdagen i Norge på oppdrag fra Helsedirektoratet.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken