På tide å ta tak i «brøk-tyranniet» i helse-, pleie- og omsorgssektoren. Rana Ap vil arbeide for at folk skal kunne leve normale liv og ha normale inntekter

Elin Dahlseng Eide,
varaordførerkandidat i Rana Ap.

Elin Dahlseng Eide, varaordførerkandidat i Rana Ap. Foto:

Av
DEL

MeningerI Arbeiderpartiet har retten til arbeid, og arbeid til alle, alltid vært jobb nummer én. Det gjelder fremdeles, men for om lag to tredjedeler av dem som arbeider i helse-, pleie- og omsorgssektoren er det faktisk et spørsmål om retten til en heltidsjobb. For et par uker siden gikk derfor lederne i Fagforbundet, og andre, sammen ut mot den ukulturen som over år har fått utvikle seg i den offentlige sektoren. Der folk må kompensere lav stillingsbrøk med uforutsigbare ekstravakter, for å få ei inntekt til å leve av. Dette taper kvinner på!

Nyutdannede helsefagarbeidere og sykepleiere må ofte klare seg med små deltidsstillinger. Det gir lav fast inntekt og ditto lav sjanse for huslån. Det er ikke akkurat et sjakktrekk for rekruttering til yrker som allerede nå sliter med å få nok kompetanse. Det er som kjent et stort behov for både helsefagarbeidere og sykepleiere i årene som kommer.

Noen hevder at langt de fleste av dem som er ansatt i deltidsstillinger ikke vil jobbe mer. Saken er imidlertid at mange fyller opp en lav stillingsbrøk med ekstra, men uforutsigbare ekstravakter, og på den måten kan få jobbe nærmere full stilling. Dette rammer først og fremst kvinner. Det er uforutsigbart når ekstravaktene kommer. Det gir uforutsigbar inntekt. Det som går å forutsi er nei fra banken.

Rana Ap vil arbeide for at folk skal kunne leve normale liv, og ha normale inntekter. Mandag skrev vår ordfører Geir Waage, sammen med SV, under en intensjonsavtale med Fagforbundet. Denne innebærer, blant annet, at minst ni av ti stillinger som lyses ut skal være heltid.

I vår kommune, Rana, kjenner mange familier godt til skiftarbeid og industrikultur. Der er heltid det normale. Der går man også på jobb døgnet rundt, hver dag hele året, men i heltidsstillinger. Det er klart at dette er mulig å få til også i helse-, pleie- og omsorgssektoren. De har gått foran i Arbeiderparti-styrte Trondheim og Tromsø. Der er heltidsbruken nå det normale. Vi går til valg på å gjøre det samme i Rana.

Elin Dahlseng Eide

Varaordførerkandidat Rana Ap

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags