Smitteverntiltakene i skoler og SFO i Rana endres fra gult til grønt nivå fra og med mandag 24. januar. I barnehagene i Rana beholdes smitteverntiltakene på gult nivå. Det melder Rana kommune i en pressemelding fredag morgen.

– Barn, unge og vaksinerte har svært lav risiko for å bli alvorlige syke av koronavirus. Strenge smitteverntiltak i skoler og barnehager gir liten gevinst om målet er å redusere risiko for alvorlig sykdom eller sykdomsbyrden i samfunnet, sier kommuneoverlege Frode Berg.

Beslutningen fra kommuneoverlege Frode Berg bygger blant annet på tilbakemeldinger fra skoler og barnehager i Rana i prosessen med å vurdere nivå på smitteverntiltakene, heter det i pressemeldingen.

Skolene i Rana, inkludert Polarsirkelen videregående skole, vurderer at grønt nivå gir best forutsetninger for å holde åpent ved høyt smittetrykk. For barnehagene er tilbakemeldingen at gult nivå gir best forutsetninger.

– Målsettingen er at barn og unge skal ha så lav tiltaksbyrde som mulig. Grønt nivå i skolene og gult nivå i barnehagene gjør det lettere å holde tjenestene åpne på tross av at vi er inne i en periode der smittetrykket er økende, sier Berg.

Kommunen opplyser videre at smittetrykket i Rana for tiden er omtrent på nivå med resten av landet, noe som vil si rundt 2.500 smittede per 100.000 innbyggere siste 14 dager

Flest smittede er det i aldersgruppen 0-45 år, og omikronvarianten dominerer. Kapasiteten i spesialisthelsetjenesten og i de kommunale helse- og omsorgstjenestene er på nåværende tidspunkt god.

– Risikoen for innleggelse på sykehus med omikronsmitte er av FHI beregnet til 0,2 prosent, og blant barn og unge er risikoen trolig enda lavere. Selv om vi forventer økende smittetall fremover, er det ikke forholdsmessig med strengere tiltak nå, uttaler Berg,

90,5 prosent av befolkningen i Rana over 18 år er nå fullvaksinert, der 87 prosent av de over 65 år har fått boosterdose.

52 prosent av de i aldersgruppen 45-64 år har fått boosterdosen.

Vaksinasjonsdekningen blant ansatte i skoler og barnehager i Rana ansees som god.