Rana kommune holdt sin andre pressekonferanse om koronasituasjonen denne uken. Pressekonferansen fant sted torsdag klokken 1500, og kommer etter et døgn der det ble registrert totalt syv smittede i Rana.

Til stede på pressekonferansen var kommuneoverlege Frode Berg, kommunikasjonssjef i Rana kommune, Connie Slettan Olsen, og ordfører Geir Waage.

På forhånd var det klart at man ved Polarsirkelen videregående skole kom til å gå til rødt nivå fra og med mandag 9. november og ut uke 46.

På dagens pressekonferanse opplyste Berg at man nå har valgt å gå til rødt nivå på alt av skoler og barnehager i kommunen. Videre har man valgt å gå til rødt nivå og besøkskontroll på alle sykehjem

Bakgrunnen skyldes at kommunen nå har smitteutbrudd i fem klynger. Den største av disse er på 12 personer. For noen av disse har man ikke kontroll på smittekilden. Totalt har 27 personer testet positivt i den siste tiden.

– I hovedsak er dette familier med yrkesaktive voksne og med barn der smittet har skjedd i personers hjem, uttalte Berg på pressekonferansen, og fortsatte:

– Vi har ikke holdepunkter for at smitte har skjedd på skole, arbeidsplass eller arrangement.

Blant nærkontaktene er det mange unge i skolealder og Berg fortalte at de opplever stor usikkerhet. I tillegg får de meldinger om at unge mennesker utsettes for hets.

– Vi får meldinger om at unge mennesker som har fått smitte eller er nærkontakt hetses av andre. Det synes jeg er trist og uholdbart, uttalte han, og la til:

– Vi har ikke fått opplysninger som tyder på at personer har ferdes ute blant folk etter at de har fått tydelig symptomer.

Deretter gikk kommuneoverlegen gjennom tiltakene han anbefaler i samråd med kommune.

– Det er strengere tiltak enn nasjonale tiltak. Erfaringen viser at hvis man går tungt inn i starten av et utbrudd er det en suksessfaktor, fortalte Berg, som også uttalte at han inntil videre legger seg på en anbefalende linje, men kommer til å ta et endelig vedtak i løpet av morgendagen.

Anbefalinger og tiltak:

  • Rødt lys og besøkskontroll på sykehjem ut neste uke
  • Rødt lys og smitteverntiltak på skoler og barnehager
  • Opprettholder anbefalinger om å avlyse arrangement ut neste uke
  • Begravelser er unntatt denne anbefalinger
  • Utesteder anbefales å holde stengt de to neste helgene - kommunen skal holde møte med utelivsbransjen. Gjør vedtak om stenging etter møtet.
  • På arbeidsplasser anbefales hjemmekontor, ber folk om å holde digitale møter ikke fysiske
  • Besøk på treningsstudio og basseng anbefales å droppes
  • Alle anbefales til å holde to meter avstand til andre når man er utenfor eget hjem
  • Ranværinger bør unngå å reise til andre kommuner på Helgeland. Pendling mellom bosted og arbeidsplass er tillatt.

Berg uttaler videre at smitteoppsporingen er og har vært krevende. Han oppfordrer folk til å begrense nærkontakt til egen husstand. Omsorgsoppgaver for personer i egen husstand eller nær familie som er tvingende nødvendig er unntatt dette.

Berg avsluttet med å si følgende ord om situasjonen vi er i: – Nå er vi her. Nå er det alvor.

Ordfører Geir Waage beskrev situasjonen som den mest alvorlige situasjonen til nå.

Kommunen opplyser videre at man i dag skal teste hele 350 personer - det høyeste antallet som har blitt testet i Rana på en dag.

Kommunen opplyste tidligere i dag at de fortsatt oppfatter situasjonen som uoversiktlig. Dette blant annet da flere av de siste smittede hadde mange nærkontakter. Blant annet har en person som lørdag 31. oktober var gjest på utestedet Niveau i etterkant testet positivt.

Smitteoppsporingsteamet har jobbet for å kartlegge om andre gjester som var på Niveau denne dagen kan ha blitt eksponert for smitte. Smitteoppsporingsteamet mener å ha god oversikt og har kontaktet de personene som oppfyller kriteriene for å være nærkontakt. Disse er satt i karantene.