Gå til sidens hovedinnhold

Rana og Bodø vil stå for den store vekstimpulsen i vårt fylke fremover. Det skal skapes tusenvis av nye arbeidsplasser

Med en ny flyplass og et unikt reiseliv, har vi uendelige muligheter. På hele Helgeland, skriver Elnar Holmen i Helgetanker.

Helgetanker

Mørketida er over, midnattssola står høyt i horisonten, og det er lys i enden av tunellen. Det går fremover i Nord-Norge, i Nordland og i Rana. Spadetaket er satt!

Gratulerer, Rana og Helgeland. Det fortjener dere. For lang og tro tjeneste til det beste for samfunnsutvikling og for fremtidig verdiskaping. I Bodø har vi jobbet lenge for å få Harald Dutte Berg forgylt i bronse utenfor Aspmyra Stadion, for hans bragder og resultater ikke bare for Bodø Glimt og fotballen. Men for å plassere Nord Norge i det gode nasjonale fellesskapet. Ranværingen bør vurdere det samme for 14 års innsats for ildsjelene med Polarsirkelen Lufthavnutvikling. Spadetaket er satt, vel blåst og gratulerer så masse.

«Med en ny flyplass og et unikt reiseliv, har vi uendelige muligheter. På hele Helgeland»

Hva nå Rana & Helgeland? Det er nå jobben starter. Med å bygge byen, regionen og flyplassen. Det er 3,3 milliarder direkte muligheter for Rana. Men det er også flere titallsmilliarder indirekte muligheter for hele landsdelen. Nå realiseres batterifabrikken og det investeres i industrien. Næringslivet i regionen, og entreprenørene rigger seg for å komme i posisjon, for å bygge både flyplasser og ny infrastruktur i regionen. Det vil gi store ringvirkninger, langt større enn vi aner.

Næringslivet er i gang. Og det gleder meg også å se samfunns- og boligutviklingen tiltar. Samfunnsutviklingen må henge sammen med næringsutviklingen & vice versa. Å se inn i glasskula er ingen enkel oppgave. Det kan bli krevende å balansere forholdet mellom tjenesteproduksjonen til kommunene med for eksempel tilretteleggingen av fremtidens velferdstjenester, med skole og barnehager, med tilretteleggingen av boliger sett opp mot antall nye arbeidsplasser man ser for seg å skape i kommunen og regionen. Rana er i en særstilling!

Fra nedgang til vekst. For Rana og Bodø vil stå for den store vekstimpulsen i vårt fylke fremover. Det skal skapes tusenvis av nye arbeidsplasser. I industrien, i næringslivet og i offentlig sektor. Det er et luksusproblem å stå i en situasjon, der man som «planlegger» i kommune og etat må tenke på hvor mange nye skole- og barnehageplasser man må tilrettelegge for, og hvor mange nye bolig- og næringsarealer vi må utvikle og planlegge. Symptomatisk for landsdelen har stort sett vært det motsatte, hvor mange flere sykehjemsplasser vi må skape pga de demografiske utfordringene og hvilken skole skal vi legge ned? Vi må derfor tørre å satse nå. Det er i hvert fall dumt, å ikke legge til rette for den veksten vi vil få i årene foran oss.

Gjør vi det ikke nå, så vil kostnadene bli større senere. Og ingenting gleder meg mer, når nye bolig- og utviklingsprosjekter legges ut. Som for eksempel Ranheim Eiendom og andre investorer ønsker å bygge nye boligkvartal på Mo. Når investorer fra Bodø samarbeider med investorer fra Mo om nye bolig- og næringsprosjekter. De gjør det, fordi de har trua på fremtiden. De ser inn i glasskula, og ser på mulighetene som kommer.

Vekst kommer ikke av seg selv. Det kommer av hardt arbeid, og vilje til å satse. Dette har vi snakket om før, og vi må snakke om det igjen. Lyset er i enden av tunellen, og vi ser åpningen og vi har staket ut riktig kurs. Mørketiden er over, og nå står endelig sommeren for tur. Og midnattssola står høyt i horisonten. Etter et tøft år, med koronapandemi og hjemmekontor, så skal vi ut å reise igjen.

Helgeland, er en attraktiv region. Det meldes om skyhøyt belegg på hotellene, gode bookingtall for reiselivsbedriftene. Restaurantene fylles med folk. Nordmenn trekker nordover. Om bare myndighetene åpner opp for arbeidsfolk fra våre naboland skal få komme inn i landet, så blir alt bra. Men dette er bare starten.

Kom til Helgeland! For tre uker siden var jeg hjemme på Helgeland. «Det er først når du reiser hjem igjen, etter å ha vært lenge borte. At man ser hvor fint vi egentlig har det her», sa en god venn av meg. Jeg er en av mange som kjenner på det. For jeg tror ikke vi er gode nok på å markedsføre den fantastiske naturen vi er så rike på. Den unike kystkulturen som bor i oss alle. De unike plassene og bedriftene vi har. Som Elise & Marius sitt unike univers i Utskarpen. Som Siverts paradis på Lovund. Med Magnus & Oscarbrygga, og Bodils fantastiske plass på Buneset. Naturen, folkene og bedriftene gjør meg stolt, som Helgelending og nordlending. Det må vi ta vare på.

Med en ny flyplass og et unikt reiseliv, har vi uendelige muligheter. På hele Helgeland. Jeg har nevnt bare noen få. Og ingen nevnt betyr selvfølgelig, ingen glemt. Om vi er like flinke å markedsføre Helgeland og Salten til kjøpesterke europeere, som vi har gjort med reiselystne østlendinger de to siste årene. Så har vi store ting i vente. Og med en attraktiv nærings- og samfunnsutvikling der vi rigger oss for vekst, skaper vi fremtidens attraktive Nord Norge.

Så vil det bli skikkelig bra til slutt. Det er lys i enden av tunellen. Riktig god sommer!

Elnar Holmen

Adm.dir i Bodøregionens Utviklingsselskap, BRUS

Kommentarer til denne saken