Rana trenger Rockens Hus

Grener Eriksen, leder for Foreningen Rockens Hus Mo i Rana

Grener Eriksen, leder for Foreningen Rockens Hus Mo i Rana Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Vi på Rockens Hus har ingen annen agenda enn at byen skal ha et rikt og pulserende musikkmiljø. Men nå er Rockens Hus foreslått nedlagt med det argument at det ikke treffer målgruppa, det er for dyrt og at bygget er i alt for dårlig forfatning. Så nå er dette musikkmiljøet på tur å bli røsket opp med roten og lagt dødt med et pennestrøk i kommunebudsjettet.

Rockens Hus treffer midt i blinken når det gjelder målgruppa. Målgruppa for Rockens Hus er og har alltid vært de som driver med musikk i Rana uansett alder og sjanger.

Det første og enkleste tiltaket for å få ned kostnadene er å sette opp husleie. Noe som ikke har vært gjort på mange år. Jeg har i tillegg mange ideer om hvordan det er mulig å endre litt på konseptet for å få opp inntjeningen i bygget. Dette er kommunisert til både ordføreren, varaordføreren samt gruppelederne og andre politikere jeg har vært i samtaler med.

Tilstand

At Rockens Hus trenger en utvendig oppgradering er det ikke tvil om, men jeg har bakgrunn fra bygg- og anleggsbransjen, og jeg kan på ingen måte stille meg bak den konklusjon om at Rockens Hus er i en slik forfatning at det mest humane er å rive det.
Det er ingen tvil om at bygget trenger utvendig tilsyn, ei heller at det er behov for noen innvendige grep. Men ettersom bygget kun brukes til øving og musikkrelaterte aktiviteter må det være mulig å gi dispensasjon fra noe på de krav som stilles til kommunale bygg. Det er fullt mulig å gjøre utbedringene etappevis, og det er stor dugnadsånd blant oss som er brukere Rockens Hus.

Ingen dialog

Det er fortvilende for oss brukere av Rockens Hus at vi har vært fullstendig avskåret fra den dialog som har vært rundt Rockens Hus og eventuelt nye tilbud som planlegges.
Jeg finner det både trist og underlig at det ikke har vært gjort noen ting for å komme i dialog med oss som er brukere av Rockens Hus. Vi som faktisk er aktive innen musikk, og som prøver å gjøre det vi kan for å inspirere ungdommene til å komme i gang med band og live musikk. Det er alt for mange ungdommer som sitter hjemme og gjemmer seg på rommet sitt og spille for seg selv.

Det er ingenting som skulle glede oss mer enn å kunne bidra ytterligere for å få flere band til å etablere seg i miljøet på Rockens Hus.

Kulturell verdi

Det har kommet oss for øre at det argumenteres med at huset ikke gir nok av kulturell verdi tilbake til samfunnet, eller produserer kjente artister i riktig mengde og tempo.

Man kan jo spørre seg hva som ligger bak et slikt argument. Det kan oppfattes som at de band som øver på Rockens Hus ikke er en del av det kulturelle tilbudet i Rana og omegn, og at det ikke forventes at noen av bandene noen gang kommer til å slå igjennom, hvis vi skal gi argumentet en konklusjon.

Er det slik at vi må bli kjente ut over det ganske land for å tilfredsstille kravet om kulturell tilhørighet. Er det ikke nok at vi er såpass kjente lokalt til at vi blir innleid til å opptre på lokale arrangementer, eller av og til i distriktet utenfor byen??

Stjerner og talenter

Hvis det er slik at det er krav om at det kan genereres kjendiser og stjerne som byen kan skryte av for å få kommunal støtte til de tilbud som finnes. Hvor blir det da av alle fotball-, håndball-, ski-, eller alpinstjerner som vi skal kunne skryte av bare for å nevne noen kategorier.

Det brukes mange millioner av kommunebudsjettet på idrettsanlegg og andre aktiviteter her i byen for at innbyggerne skal ha et rikt tilbud å gå til. Det er på ingen måte slik at vi som bruker Rockens Hus ikke unner våre felles innbyggere disse tilbud som er både sosiale og helsefremmende.

Men det ligge mye sosialt og helsefremmende i det å drive med musikk også. Spør hvem som helst som er aktiv innen musikk, og du vil få samme svar. Men hvis det er slik at det på død og liv skal bli kjendiser og stjerner av de midler som kommunen bidrar med så kan man jo stille spørsmål ved pengebruken.

Aktiviteten i Rockens Hus

Det er 11-12 aktive band på Rockens Hus og 2-3 band som er hvilende eller på tur å avslutte sin aktivitet. Vi vet at det står andre band på venteliste klar til å flytte inn i Rockens hus så snart det er ledig plass .

Vi er to band som øver på det rommet jeg disponerer sammen med mitt band. Det andre bandet er ungdommer fra 17-30 år, og de syns det er stas å få øve og sosialisere sammen med oss. De har kort vei til oss som har rutine og erfaring når det gjelder både utstyr og øvingsrutiner og ikke minst hvordan vi går frem for å få spillejobber.

De ser på ingen måte for seg at et tilbud i sentrum er et alternativ for deres band. De ser for seg at å være i sentrum vil generere mer støy og uro enn kvalitetstid under øving. Med uønskede besøk og støy generelt. På Rockens Hus er det felles interesser, forståelse og respekt for det man holder på med uten at noen trenger noen påminnelse om dette. Ikke minst fordi der er unge og vokse i en grei miks.

Alternative løsninger

Det prates varmt om alternative løsninger som kan erstatte Rockens Hus. Det er planer om selvfinansierte løsninger hvor man kan leie plass på timebasis i noe så fint øvingskontainere. Når man spør om hva dette vil koste, hvordan dette skal fungere eller hvordan dette skal gjennomføres i praksis er det ingen som har noe svar på dette. Men Rockens Hus skal avvikles for å spare ca 330.000 kroner på neste års budsjett.

Med økt husleie og litt endret bruk av Rockens Hus er det potensiale for at dette beløpet kan bli betydelig mindre. Men dette argumentet er det til nå veldig få som vil høre på.

??

Det er ikke lenge siden Park 22 inviterte brukerne av Rockens Hus til en presentasjon av de planer og det tilbud de mente ville være et godt tilbud for oss som driver med musikk her i byen. Det ble pratet med store bokstaver og pyntet med glitter, og det var ikke måte på hvilket glansbilde som ble tegnet av de ideer og planer de hadde.

De fleste, om ikke samtlige som var tilstede på denne presentasjonen sto igjen med en relativt felles tanke etter dette. Og det var.. Hvordan i all verden skal dere få til dette i de lokalene som nettopp er blitt presentert. Så at de øvende på Rockens Hus ønsket tilbudet velkommen stemmer ikke helt i forhold til den kommentar Park 22 hadde i avisen for noen dager siden.

Ungdomsklubb

Vi har på ingen måte noe i mot at Park 22 etablerer en ungdomsklubb i sentrum av byen. Og det er kanskje på tide, med tanke på at samtlige ungdomsklubber over tid er blitt lagt ned en etter en. At ungdomsklubbene ikke har hatt evne til å tilpasse tilbudet i takt med at behovene har endret seg er nok den største årsaken til at ungdommene sluttet å bruke det tilbudet som en gang var veldig ettertraktet.

Så Park 22 er et flott og supert tilbud for ungdommene i byen og fyller helt sikkert et stort aktivitetsbehov blant de unge. Med god dialog og kommunikasjon vil Park 22 kunne bli et flott supplement til Rockens Hus som tross alt allerede har 10 rom/øvingskontainere klar til bruk. Vi på Rockens Hus er veldig innstillte på å hjelpe og veilede unge ferske musikere som ønsker å spille i band. Så hvorfor det absolutt skal etableres et nytt tilbud, når tilbudet allerede eksisterer er for oss på Rockens Hus en gåte.

Grener Eriksen, Leder for Foreningen Rockens Hus, Mo i Rana

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken