Advarer mot varsling av politikontroller: De gjør seg selv og andre en bjørnetjeneste

REAGERER: UPs gruppeleder i Helgeland og Salten, Jon Inge Kvalbukt, ber folk tenke seg om hva de egentlig bidrar med når de varsler politiets trafikkontroller. Foto: Viktor Leeds Høgseth

REAGERER: UPs gruppeleder i Helgeland og Salten, Jon Inge Kvalbukt, ber folk tenke seg om hva de egentlig bidrar med når de varsler politiets trafikkontroller. Foto: Viktor Leeds Høgseth

Artikkelen er over 3 år gammel

UP: – Tenk deg om, hvem er det du hjelper når du varsler kontroller?

DEL

Blinking med lysene, melding på Facebook. Varsling av politiets kontroller skjer på mange vis. Jon Inge Kvalbukt i UP ber deg tenke deg om.

– Folk må jo spørre seg, hvem er det de «hjelper» når de varsler. Kanskje en notorisk ruskjører eller fartsversting, som neste dag forårsaker en alvorlig ulykke du selv eller noen av dine kjære kan bli drept i, sier gruppelederen for UP i Helgeland og Salten.

– Alle UP stopper, uansett type kontroll, testes også for påvirkning. Vi har flere tilfeller der bilister stoppet i fartskontroll samtidig har blitt tatt for promille- eller ruskjøring. Få tenker nok over at blinker de med lysene til en møtende bil, kan det være en ruskjører som slipper forbi, sier Kvalbukt.

Han forteller at de får gjort sitt kontrollarbeid, selv om kontrollene blir varslet.

– Men vi får da ikke luket ut verstingene. For å oppnå det, må antallet skjulte kontroller økes, sier Kvalbukt.

Kan hende er det karma, men det sier kanskje også litt om innstillingen deres

Jon Inge Kvalbukt, Gruppeleder UP

– Vi har eksempler på folk som har varslet kontroll den ene dagen, og selv blitt tatt i for råkjøring neste dag. Kan hende er det karma, men det sier kanskje også litt om innstillingen deres, mener Kvalbukt.

Bjørnetjeneste

Roald Bjerkadal, leder for politioperativ avdeling ved Mo politistasjon har klare meninger om varsling av kontroller.

– Det er en uting. De gjør seg selv og andre en bjørnetjeneste, sier Bjerkadal.

Han forteller at det dessuten påvirker hvor effektive politiets kontroller blir.

– Etter ei kort stund med kontroll på et sted, «vet» vi at kontrollen er varslet, sier han.

Gjør trafikken farligere

– Vi er lite glad for slik varsling. Man tror kanskje man gjør noen en tjeneste, men i stedet bidrar man til at bilister som burde vært luket ut i kontrollen, som kjører altfor fort eller rusa, ikke blir tatt, sier distriktsleder Kari Vassbotn i Trygg Trafikk Nordland.

– Du er kort og godt med på å gjøre trafikken farligere. Vi vet at fart og rus er faktorer i veldig mange av de alvorlige ulykkene, sier Vassbotn.

Kari Vassbotn, distriktsleder i Trygg Trafikk Nordland.

Kari Vassbotn, distriktsleder i Trygg Trafikk Nordland. Foto:

– Det å bli stoppet og få en bot gjør noe med adferden etterpå, sier hun.

– Det er merkelig og lite gjennomtenkt av folk å være med på slik varsling. Det politiet gjør på veien er helt nødvendig for å få ned antallet skadde og drepte i trafikken. Å sabotere deres jobb er veldig dumt, sier Kari Vassbotn.

– Styggedom

– Denne typing varsling anser vi som en styggedom, og en trussel både mot trafikksikkerheten og konkurransevilkår, sier Bjørn Tore Bråten i Polarsirkelen Transportarbeiderforening.

– En ruset tungbilsjåfør, en som ikke har sovet på et døgn, eller har et kjøretøy som ikke er i teknisk stand, kan være en drapsmaskin med 50 tonn i ryggen, sier Bråten.

– Vi vet at enkelte aktører velger å bryte reglene for å få konkurransefortrinn. Vi ønsker ytterligere kontroller for å få luket ut slike sjåfører, sier Bråten.

Bilister varsler

Politi, Trygg Trafikk og transportnæringen reagerer sterkt på at bilister saboterer trafikkontroller med å varsle medtrafikkanter via lyssignaler, sms-tjenester og facebookgrupper

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken