Teller ned til 300-årsdagen

Helgeland Kammerkor leverte en stemningsfull og vakkert konsert i Mo kirke under dirigent Christopher Evas ledelse i går. Foto: Beate Nygård

Helgeland Kammerkor leverte en stemningsfull og vakkert konsert i Mo kirke under dirigent Christopher Evas ledelse i går. Foto: Beate Nygård

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Mo kirkemusikkfestival er i full gang og markerer med det nedtellingen til kirkens 300-årsdag.

Konserten med Helgeland Kammerkor var en verdig åpning til det ferske tilskuddet på festivalhimmelen Mo kirkemusikkfestival.

Petter Dass

Et finstemt kor med deltakere fra blant annet Nesna og Sandnessjøen samt andre deler av Helgeland, fikk æren av å markere starten på den offisielle nedtellingen til Mo kirkes 300-årsdag.

I dag ser vi fram til 6. januar 2024, og tilbake til 6. januar 1724. For 291 år siden åpnet Mo kirke og om ni år fyller den 300 år.

– Sang og musikk har fylt rommet i alle år, selv om det første orgelet først kom på slutten av 1800-tallet. I tre dager skal sang og musikk fylle kirka og først ut er Helgeland Kammerkor. Med disse ord erklærer jeg Mo kirkefestival for åpnet, sa en feststemt festivalgeneral, Terje Solvi, til de 75 innbetalte gjestene.

Koret startet med to sanger av Petter Dass; «Herre gud! Dit dyre Navn og Ære» og «O Gud, som har din kirke».

– Den siste sangen er dessverre ikke med i salmeboka, sa dirigent Cristopher Eva og tok publikum flere århundrer tilbake i tid.

Lokale folketoner

Fløytist Anne Guri Frøystein var også til stede og leverte flere vakre solonumre, blant annet «Prelude» fra Suite Antique.

Noe av det som engasjerte aller mest, var korets framførelse av folketoner fra Helgeland. De tok publikum med på en reise fra «Kom Rauskolten, kom» fra Træna, «Alle killebokkan i marken» fra Alstahaug, «Lokk fra Dunderlandsdalen» og «En gamal grå bonde» fra Rana, med flere.

– Vi går tilbake til Helgeland, langt tilbake, før det var penger og rikdom. Vi snakker om folk i små bygder som hadde lite penger, men de hadde det helt sikkert artig også, introduserte dirigent Eva tonene.

Russisk sang

Et russisk avbrekk ble det også, da «Bogoroditse Dyevo» ble framført.

– Jeg vet ikke om noen av dere snakker russisk, men vi i koret er så heldige å ha med oss en som kan, så jeg forsikrer dere om at det blir sunget med rett uttalelse, sa Eva.

Konserten ble avsluttet med nok en lokal sang «Sjung Amen»#<\a>en folketone fra Rana som er arrangert av Arne Bech.

Formidlet med glede

Dette har vært en helt utrolig start på Mo kirkemusikkfestivals historie. Vi har hørt veldig variert sang og musikk fra forskjellige tidsepoker. Helgeland kammerkor har gjort en fantastisk flott innsats, og det har de formidlet med glede, sier Terje Solvi.

– Jeg er også veldig fornøyd. Særlig med folketonene fra Helgeland, det merket jeg godt at publikum likte, sier Christopher Eva.

Tirsdag fortsetter festivalen med barokkonsert med Cappella Petri.

Artikkeltags