Gå til sidens hovedinnhold

Kristoffer: Det er ei knalltøff behandling. Min motivasjon er et liv uten sykdom

Artikkelen er over 5 år gammel

Uten varsel ble Kristoffer Guttormsen angrepet innenfra – av sin egen kropp. MS-diagnosen kom som et sjokk, men nå er 26-åringen i Moskva på stamcellebehandling. Han er overbevist om at det vil gi ham livet i gave på ny. Men det koster.

– Det er ei knalltøff behandling. Min motivasjon er et liv uten sykdom. Jeg vil tilbake i arbeid, sier Kristoffer Guttormsen.

Diagnosen

Året var 2013, og den unge sveiseren hadde nattskift på Rana Gruber. Plutselig ble han nummen i venstrefoten. Det spredde seg til hele venstre side av kroppen.

– Jeg trodde først en nerve hadde kommet i klem, minnes Kristoffer.

Fra legevakta bar det rett på sykehuset i Rana og derfra til utredning ved Nordlandssykehuset i Bodø. Det tok tre uker, men da var prøvesvarene klare. Kristoffer Guttormsen fikk diagnosen Multippel sklerose.

– MS, jeg hadde ikke peiling, forteller Kristoffer og innrømmer at han måtte en tur ned i kjelleren før han fikk summet seg.

– Det tok en månedstid før jeg torde søke opp MS på nettet, finne ut hva det er for noe. Det siste året har jeg brukt til å lese meg opp på sykdommen og behandlingsmetoder, forteller Kristoffer fra sykehuset i Moskva.

MS angriper selve sentralnervesystemet, og kan ha symptomer som lammelser, synstap, utmattelse og hukommelsesproblemer. Noen kan fungere godt med sykdommen, mens andre blir svært hemmet og havner i rullestol.

Må betale selv

Forskerne har ikke svar på hva MS skyldes, men Kristoffer Guttormsen er en av cirka 10.000 nordmenn, hvorav 7.000 er kvinner, som lever med denne kroniske sykdommen.

– Jeg har første grad av MS. Det er den mildeste formen, og jeg har ikke hatt sykdommen lenge nok til at den har fått ødelegge så mye. Det er en av årsakene til at jeg ble plukket ut til å få stamcellebehandling ved sykehuset i Moskva så raskt. Alle pasientene på venteliste vurderes individuelt. Jeg har veldig gode prognoser i følge legene, sier Kristoffer.

I Norge brukes bremsemedisiner for å roe ned sykdomsutviklinga. Stadig flere gjør som han, og ser til stamcellebehandling i utlandet. Det må de imidlertid betale av egen lomme. For å klare det har flere MS-rammede satt i gang private innsamlingsaksjoner.

– Dette koster meg rundt 400.000 kroner. Jeg har fått hjelp av foreldrene, familie og venner. Resten har vi lagt ut for selv, forteller Kristoffer.

Han har opprettet ei facebookside, «Kristoffer's reise tel Russland - HSCT», der de som vil kan følge reisen han har lagt ut på.

– Det er et kontonummer der, hvis noen kan tenke seg å bidra. For oss er dette mye penger, men vi har ikke råd til å la være, sier Kristoffer Guttormsen.

Han ankom sykehuset i Moskva 20. april og måtte gjennom kontroll og steroidkur for å frigjøre stamcellene.

– De hentet ut 2,3 millioner stamceller gjennom et kateter i halsen. Så ble det cellegiftkur.

Høytid

Onsdag i denne uka ble stamcellene tilbakeført i kroppen til Kristoffer.

– Det er stort, og en aldri så liten høytid når stamcellene er tilbake. Legen holdt en tale, om at jeg har fått livet i gave på ny, og han ønsket meg lykke til.

Når dere leser dette er den 26 år gamle ranværingen akkurat flyttet inn på isolat. 18. mai skrives han ut fra sykehuset og kan komme hjem til Rana.

– Jeg kjenner sterkt på savnet til de der hjemme, men de støtter meg 110 prosent, sier Kristoffer Guttormsen.

«De der hjemme» som venter er kona Monica, barna hans Markus og Rikke og stebarna Amanda og Lukas, i tillegg til foreldre og venner.

26-åringen er overbevist om at han vil få livet tilbake, men har tenkt muligheten for det motsatte.

– Skjer det har jeg i alle fall prøvd det jeg kunne, sier han.

Kommentarer til denne saken