Linda fra Rana tok bilde av ulv som fikk seg en på tygga av en finsk bjørn

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Da ulven forsøkte å rappe kjøttstykket, slo bamsen tilbake på brutalt vis. Med venstre labb klinte han til ulven så myrvannet sprutet.

DEL

Fra sitt fotoskjul midt i de finske skoger, trykket Linda Fjeldavli – bosatt på Trones i Namsskogan – på utløseren på Nikon-kameraet – og fanget øyeblikket som er enhvers naturfotografs våte drøm.

– Helt sykt, beskriver 35-åringen til Namdalsavisa.

Workshop

Sammen med to venninner fra Namsskogan har hun vært på rovdyr-workshop med de kjente norske naturfotografene Tommy Solberg og Roger Brendhagen denne uka.

Mens det regnet og tuss- mørket var i ferd med å senke seg i Kuhmo torsdag ettermiddag, satte Linda seg til rette i det ene av fem fotoskjul i området.

Brendhagen hadde allerede observert to bjørner i myra mens de holdt på å sette opp fotoutstyret.

– Huff, de må ikke komme enda, tenkte vi. Vi måtte jo få sette opp utstyret først, sier hun.

Men de slapp å vente lenge.

70 meter unna fotoskjulene lå foringsplassen – med 300 kilo grisekjøtt – for å lokke fram rovdyra.

– Ropte ulv

– Da vi hadde ventet en halv times tid ropte venninna mi, Liv Kristin Landstad, plutselig ulv. Alfahunnen sto på venstre kant av oss. Den lusket fram og tilbake. Så kom alfahannen og en unge, forteller hun.

Samtidig mesket en av bjørnene seg med kjøttet.

Mens den forsynte seg av grisekjøttet, sirklet ulveflokken rundt foringsplassen.

– Bjørnen hadde tatt med seg et kjøttstykke og dro fra foringsplassen da den ene ulven plutselig prøvde å ta kjøttet fra bjørnen. Da oppsto det håndgemeng. Bjørnen labbet til ulven, forteller hun.

– Hva tenkte du da?

– Jeg satt jo midt i smørøyet, men tenkte egentlig ikke så mye. Jeg tok bare bilder. Jeg hadde et vanvittig adrenalinkick – og trykket og trykket på utløseren. De tre andre i fotoskjulet sa det samme – og Roger hadde mest lyst til å gå ut og danse, sier Linda Fjeldavli, som opprinnelig er fra Mo i Rana.

Da hun fikk se blinkskuddet etterpå, trodde hun knapt at det var sant.

– Når du sitter sammen med en erfaren og kjent natur- fotograf i fotoskjulet – som har vært her mange ganger tidligere og aldri fått ordentlige bilder av ulv – er det jo kjempestort å endelig klare det. Han var kjempehappy, sier Linda.

– Råeste jeg har opplevd

– Men du tok det ultimate bildet?

– Ja, det er det råeste jeg har opplevd, bortsett fra å få unger. Helt utrolig. Et adrenalinkick uten like. Akevitten kom fram fort etterpå, vi måtte jo feire, sier hun og ler.

I løpet av oppholdet i Kuhmo har hun tatt 10.000 bilder – men bildet av bamsen som gir vargen en real kilevink er absolutt høydepunktet.

– Jeg er over gjennomsnittet fotointeressert. Dette er den tredje turen. I fjor var jeg på moskussafari på Dovre, og i mars var jeg på ørnesafari med Ole Martin Dahle i Flatanger. Jeg er helt bitt av basillen. Etter dennje opplevelsen skal jeg bestille meg nytt kamera, forteller hun. Gledesstrålende.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken