Slik blir det nye, store museet i byen: Blackbox og kafé mot fjorden

Helgeland Museum ved leder Sten Rino Bonsaksen har lenge holdt kortet tett til brystet om hvordan det store, nye Rana museum i Fjordsenteret skal bli. Fredag kveld slapp de nyheten.

Helgeland Museum ved leder Sten Rino Bonsaksen har lenge holdt kortet tett til brystet om hvordan det store, nye Rana museum i Fjordsenteret skal bli. Fredag kveld slapp de nyheten. Foto:

- Jeg hører også rykter om at styrelederen ønsker seg et lokomotiv eller to hit.

DEL

Helgeland Museum ved leder Sten Rino Bonsaksen har lenge holdt kortet tett til brystet om hvordan det store, nye Rana museum i Fjordsenteret skal bli. I det åpne møtet som Rana SV arrangerte fredag kveld, lettet han derimot litt på sløret.

Bare basisutstillinger skal oppta 800 kvadratmeter i et ombygd senter.

Deretter er det planlagt plass til temporære utstillinger, kafé, fire magasiner/klimasoner, naturhistoriske laboratorier, kulturhistoriske verksteder, fryserom, undervisningsrom, blackbox, kontorer og møterom.

Og det er bare i første etasje. I andre etasje planlegges Nordland Vitensenter. Der det ifølge ordfører Geir Waage er naturlig å legge inn et Newton-rom.

– Dette er noe av det mest spreke vi har gjort på veldig lang tid, uttalte Bonsaksen.

– Går du strandpromenaden og er kaffetørst, så kommer du inn hit og får kaffe, mat og kvalitetskultur med på reisen, sa han mens han viste fram plantegninger av førsteetasje. Der planlegges det en naturlig inngang til kafeen fra fjordsiden.

Les også: Fjordsenteret kan bli det nye kulturbygget i Rana og slik kan det bli seende ut

Bymodellen kommer til sin rett

Skissen viste også at museet har tegnet inn og satt av plass til den mye omtalte bymodellen.

– Det er en drøm som går i oppfyllelse om alt går i orden. Dette vil være bortimot himmelrike for oss, sa han og la til:

Alt er ikke ferdigplanlagt, men museumsbestyrer Tormod Steen ser for seg en løsning der museet, Vitensenteret og Helgeland Reiseliv, kan få en del felles tjenester.

Alt er ikke ferdigplanlagt, men museumsbestyrer Tormod Steen ser for seg en løsning der museet, Vitensenteret og Helgeland Reiseliv, kan få en del felles tjenester. Foto:

– Vi kan ta imot 30.000, 40.000 og 50.000 mennesker i året, mot dagens 13.000-14.000, noe som er altfor lite i en relativ storby som Mo i Rana. Jeg hører også rykter om at styrelederen ønsker seg et lokomotiv eller to hit. Vi har mange muligheter, og en av dem er å forlenge utenfor museet hvor vi kan starte formidlingen utenfor døra.

Den planlagte Blackboxen er tegnet inn med 144 seter.

– Alt dette gir oss en helt ny arbeidshverdag.

Ombygging klar i oktober

Kalkylen Bonsaksen viste fram, viste at ombyggingen vil koste 12,6 millioner kroner. Prosjekteringen gjøres av Norconsult/Tegneverket, og ferdigstilling av ombyggingen er satt til 1. oktober 2018. Men museet er ikke klart for gjester før senere.

Museumsbestyrer Tormod Steen tok også ordet og sa at Vitensenteret etablerer seg til neste år, og at det også er et ønske om å få inn Helgeland Reiseliv i samme bygg.

– Jeg kan ikke svare på når alt er klart, for det er ikke et ferdigtenkt konsept ennå, men vi ser for oss lokal utstilling sommersesongen 2019, og helt nye utstillinger 2020 til 2021.

Også Geir Waage var til stede på møtet. Han tok til orde for å skape et industrimuseum.

– Vi vet ikke nå hva alt vil koste til slutt, men vi tar det trinn for trinn.

Fylkesråd for kultur, Aase Refsnes (SV) skal på omvisning i Fjordsenteret lørdag.

– Museet går tilbake i tid, men også framover. Jeg er opptatt av å ha et levende hus og finne samlingspunkter, sa hun og la til at hun likte tanken på å skape noe ut av industri- og krafthistorien

Flere tok turen til Babettes fredag kveld for å høre på planene for Rana museum. Her tar Aase Refsnes, fylkesråd for kultur, imot spørsmål.

Flere tok turen til Babettes fredag kveld for å høre på planene for Rana museum. Her tar Aase Refsnes, fylkesråd for kultur, imot spørsmål. Foto:

Artikkeltags