16-åringer inviteres til å kjøre bil i Rana og du kan få oppleve hvordan det føles å havne på taket

Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Det er ikke slik at Rana kommune innfører en spesialordning for 16-åringer og bilkjøring. Det er NAF som holder åpen dag på øvingsbanen på Røssvoll som står for invitasjonen. Bjørn Tore Børstad, baneansvarlig for NAF i Rana, holder åpen dag på banen lørdag og det er der ungdommen inviteres inn bak rattet.

– Det er under ordnede forhold de skal få kjøre. Det eneste kravet er at de har grunnkurset i orden, så kan de få prøve seg. Vi har alliert oss med to kjørelærere som skal være her oppe for å veilede alle som vil prøve seg så dette skal gå bra, sier Børstad.

Stort arrangement

I flere år har NAF arrangert åpen dag, men i år har de virkelig slått på stortromma.

– Poenget er at folk skal bli tryggere trafikanter og får vi det til er vi svært fornøyde. Mange kjører i dag biler med veldig avanserte sikkerhetssystemer som de egentlig ikke vet noe om. De har fått grunnopplæringen fra forhandleren og den går som regel ut på hvordan de skal starte bilen og lukke døra. På lørdag ber vi dem hit til banen der de kan få prøve bilen på glatta. Der får de prøve bilens grenser og føle hvordan bilen oppfører seg når det går galt, men i trygge former. Her har vi sikkerhetssoner som gjør at det ikke skjer noe med bil eller fører, sier han.

På taket

Børstad håper flest mulig kommer. Det blir mange aktiviteter, for store og små, og alt er helt gratis.

– Det er meldt knallvær og vi gleder oss. Her kan man sjekke synet, spise hamburger eller pølse og drikke brus. Fem bilforhandlere kommer for å vise siste nytt og man får veiledning i både bilglass og dekkbruk. Det blir hoppeslott for unger og quiz med fine premier. To ting som vi gleder oss mye til er Veltepetter og lastebil. På Veltepetter får man muligheten til å kjenne hvordan det føles å havne på taket og med lastebilen får man se hvor fort man havner i blindsonen, slik man ser det på tv. Det er bare å komme. Alle er hjertelig velkommen, sier Bjørn Tore Børstad.

Artikkeltags