Farook Isam kan ikke sitte rolig og se på at urett skjer i verden. Lørdag ber han oss møte opp i gågata og vise solidaritet med byen Afrin og Syria.

- Det er jeg som privatperson som har søkt og fått tillatelse til å holde en fredelig demonstrasjon i sentrum av Mo i Rana. Vi kan ikke godta at soldater dreper sivile i krig. Vi kan ikke se på at de dreper kvinner og barn. Vi må reise oss og si fra, at vi som bor i Norge, vi godkjenner ikke dette!

Farook Isam er flyktning fra Irak. 28-åringen er utdannet jurist fra hjemlandet sitt. Som advokat er han spesielt opptatt av menneskerettighetene.

- Superviktig initiativ

- Det er superviktig det Farooq arrangerer nå. Vi setter pris på at nordmenn står skulder ved skulder med oss. Det kan jeg fortelle til min familie, til mine venner som forstatt bor i Syria. Det gir meg en god følelse, sier Ahin Hussein.

Hun er fra Derik, nord i Syria, i regionen Afrin. 20. januar ble denne kurdiske regionen invadert av Tyrkia. Det har ført den syriske borgerkrigen over i en ny fase, som truer utsiktene for en fredsløsning i Syria.

- Jeg kom til Norge som flykting for to år siden. Dagen etter fikk jeg vite at 28 personer fra byen min var blitt drept, alle i samme famile. De var venner, sier Ahin.

Vi godtar ikke at urett skjer mot noen, uansett land

Farooq Isam, intiativtaker

 

28-åringen er utdannet landbruksagronom fra hjemlandet. Nå lærer hun seg norsk på Rana voksenopplæring, sammen med Farooq Isam.

- Jeg trives så godt i Mo i Rana, men er trist på grunn av det som skjer i landet mitt. Hver dag er jeg redd noen av mine skal bli drept. Jeg håper på fred, sier hun.

Tror på engasjement

- Vi krever at de tyrkiske styrkene stopper angrepet på ubevæpnede og skyldige sivile i Afrin. Vi oppfordrer det internasjonale samfunnet til å reagere mot det som skjer i Syria, sier Farooq Isam.

Han tror engasjement nytter. Å sitte i ro uten å bry seg, er ikke et alternativ.

- Jeg har invitert lederne i de politiske partiene i Rana, og jeg har kontaktet Kirken. Vi må stå sammen. Min oppfordring til det norske folk og regjering er å engasjere seg mot terrorhandlingene. Det betyr noe hva norske politikere og det norske folk mener, sier Isam.

Den fredelige demonstrasjonen vil pågå en times tid, ispedd musikalske innslag og andre overraskelser.

- Vi avslutter med å gå ned mot Havmannen, til minnemonumentet fra 22. juli. Der vil vi legge ned blomster, for å markere at vi ikke godtar at urett skjer mot noen, uansett land, sier Farooq Isam.

Markeringa vil bli filmet, og det vil bli sendt som dokumentasjon til fjernsyn i Syria for å vise at verden utenfor stiller seg solidarisk.

- Vi har hatt lignende markeringer til minne om terrorofre i Irak, Syria, Iran, London, Norge og Spania. Denne gangen vil vi slå ring om barn og familier som blir utryddet og forlatt, sier Farooq, tydelig på en ting:

- Denne krigen må slutte!