Gå til sidens hovedinnhold

Samlet rundt 70 personer til en fredelig demonstrasjon i gågata. Ordføreren med tydelig melding

Artikkelen er over 3 år gammel

– Norge må ta avstand fra Tyrkia og president Erdogan sine brudd på folkeretten, som også er brudd på FN-pakten. Det er fullstendig uakseptabelt at Tyrkia som en NATO-alliert gjør dette, var den tydelige meldinga fra ordfører Geir Waage da han holdt appell under den fredelige demonstrasjonen i gågata i Mo i Rana sentrum, lørdag.

Skulder ved skulder

Initiativtaker Farooq Isam samlet på relativt kort varsel opp mot 70 personer til markeringa, som han tok initiativ til. Selv er han fra Irak, utdannet advokat med spesiell interesse for menneskerettigheter. Han kom til Norge som flyktning for to år siden, og lærer seg nå norsk på Rana Voksenopplæring. Han kan ikke sitte stille mens urett fortsatt begås, og er overbevist om at det nytter å vise motstand og kritisere høylydt, på fredelig vis.

20. januar i år startet Tyrkia sitt militære angrep mot Afrin, som er et kurdisk selvstyrt område i det nord-østlige Syria, med grense mot Tyrkia. Her har kurderne slåss mot IS soldater og bevart fred mens krigen har pågått i Syria.

(Saken fortsetter under bildet)

 

– Dette gjør president Erdogan fordi han har interesser i grenseomårdet og ønsker å avvikle det kurdiske selvstyret. Dette er brudd på folkeretten. USA som også er vår NATO-allierete støtter kurderne i sin kamp mot IS, med militært utstyr, sa ordfører Geir Waage og fortsatte:

– Tyrkia har rett til å forsvare egne grenser, men i dette tilfelle tråkker de over grensa til Syria. Selv om det har vært mange angrep fra Tyrkia har befolkninga i Afrin ikke besvart disse angrepene. Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide sier hun er svært bekymret over eskaleringa av konflikten og at sykehus og skoler i Syria blir angrepet.

De som hadde møtt fram for å vise sin solidaritet sto skulder ved skulder og lyttet. Smektende rytmer i pausene ga flere lyst til å danse, og stemninga var god selv om tema var alvorlig. Flere nasjonaliteter viste tydelig at dette opptar dem. Alle ønsker vi fred.

(Saken fortsetter under bildet)

 

– Et hinder for å oppnå fred

– Utenriksminister Ine Eriksen Søreide har uttalt at Norge erkjenner at Tyrkia etter forholdene kan ha legitime sikkerhetsinteresser i grenseområdene mot Syria. Hun forutsetter samtidig at Tyrkia og andre aktører i området holder seg innenfor Folkerettens rammer, som ordfører Geir Waage (Ap) mener de ikke gjør:

– Det Tyrkia nå gjør i området er klare brudd på Folkeretten. Det er også et hinder for å kunne oppnå fred i Syria. Min beskjed til utenriksministeren er at Norge og NATO må fordømme den tyrkiske invasjonen av Afrin og må kreve at Tyrkia øyeblikkelig trekker seg ut av Syria.

(Saken forsetter under bildet)

 

Uskyldige sivile lider

Ordførerens politiske partifelle Nils Notler fokuserte i sin appell på de uskyldige sivile som må betale prisen for det militære angrepet.

– Et bilde har bitt seg fast hos meg, en far som ikke vil gi slipp på dattera si. Hun er død, drept. Men hun gjorde ikke noe, hun var bare ei lita jente som skulle hatt et liv foran seg. Det ble tatt fra henne så altfor tidlig, på grunn av krig, sa Nils Notler.

– I en krig kan det være vanskelig å peke ut seierherrene, men det er lett å se taperne og tapet, sa leder i Rana SV, Hilde Rønningsen og forstatte:

– De sivilie lider i Syria. Et vakkert land er bombet ned og trygghet er vanskelig å finne. Mange parter kriger mot hverandre og kampene pågår døgnet rundt. Syrerne opplever å være mange andre lands krigsscene. I denne situasjonen er det siste man trenger enda flere nye krigsherrer inn.

Hilde Rønningsen mener Norge og det internasjonale samfunn må være tydelige mot NATO, på at de bør umiddelbart trekke seg ut av Afrin og Syria.

(Saken fortsetter under bildet)

 

Håper freden kommer

– Vi samles i dag i solidaritet. Folket har lidd nok og folkemord er beskrivende for situasjonen, sa Rønningsen, fullt klar over at fred, det kommer ikke av seg selv.

– Et godt steg vil være våpenhvile og å åpne for at humalitære organisasjoner får komme inn med mat og medisiner. Vi ønsker at folket skal få begynne jobben med å bygge opp landet sitt. At ungene kan få gå på skolen og leke uten redsel, slik unger skal gjøre. At man kan dyrke maten sin, jobbe, sove trygt om natta og få legehjelp når man trenger det, sa Hilde Rønningsen og hadde trolig alle med seg da hun avsluttet:

– Vi tenker på dere i Syria og håper at freden snart kommer.

Også flyktninger fra det aktuelle området holdt appeller på sitt eget språk, men noen også på norsk. Budskapet var ikke til å misforstå, uansett hvilket språk det ble framført på, i takknemlighet mot alle som hadde møtt opp i gågata denne grå lørdagen:

– Afrin er ikke alene!

Kommentarer til denne saken