Sindre Thomassen: Først så jeg ei ørn. Deretter så jeg den andre, og jeg skjønte det var en kamp på liv og død.

LIV OG DØD: To havørner kjemper her for livet i vannet utenfor Kvalsnes i Sjona. Kun en kom opp fra det våte element i live. Foto: Sindre Thomassen

LIV OG DØD: To havørner kjemper her for livet i vannet utenfor Kvalsnes i Sjona. Kun en kom opp fra det våte element i live. Foto: Sindre Thomassen

Artikkelen er over 5 år gammel

Med nebb og klør kjempet to havørner for livet i vannet. Kun en kom fra kampen med livet i behold.

DEL

Det var i forbindelse med lufteturen for hunden ned mot fjorden at Sindre Thomassen, som bor på gården Kvalsnes i Sjona, oppdaget noe rart ute i bølgene. Han gikk nærmere og så først ei havørn.

- Deretter så jeg den andre og jeg skjønte det var en kamp på liv og død, sier han.

For å forevige dødskampen sprang han hjem og hentet skikkelig kamerautstyr.

SE FLERE BILDER:

Ei svømte i land

- Jeg vil nok anslå at kampen mellom ørnene varte i nærmere en halvtime. Det viste seg etter hvert at den ene av fuglene fikk overtaket, mens den andre måtte gi seg. Seierherren begynte etter hvert å svømme inn mot land. Den var passe medtatt da den kom inn på fast grunn, forteller Thomassen.

Den andre fuglen døde ute i vannet, og etter en stund drev den døde ørna i land i fjæra.

- På et tidspunkt prøvde faktisk ei tredje ørn å blande seg inn i kampen, men hun landet aldri nede i vannet. Hun stupte bare ned mot kampørnene, sier han.

Det brutale livet

Thomassen varslet Helgeland politisentral om ørnenes dødskamp.

- En slik kamp på liv og død er nok ingen politisak, sier operasjonsleder Vegard Helgesen Riseth.

Han forteller at de varslet Viltnemnda i Rana om episoden.

- Dette er nok naturens gang. Jeg fant en bit lever i munnen på den døde fuglen, så denne kampen startet nok som en kamp om mat, sier Geir Snefjellå, som dro ut for å sjekke tilstanden for kommunens viltnemnd.

Han forteller at det er slik at ei havørn har problemer med å slippe grepet, om den har tatt tak noe.

- Matkampen ender med at fuglene havner i vannet. Det blir en svært tung kamp for begge. Havørna er ingen mester i det våte element, sier han.

 Vinneren brukte en del timer i fjærekanten på å samle kreftene før den igjen lettet og fløy videre.

Ørn til utstopping

- Siden havørna er en vernet fugl, er døde eksemplarer statens eiendom. Siden det dør mange havørner, fikk jeg vite fra Fylkesmannen i Nordland at de ikke ønsket dette eksemplaret. dermed går det til finneren, sier Snefjellå.

- Jeg skal legge den i fryseren. Jeg har en venn som er interessert i å stoppe fuglen ut, sier Thomassen, som synes det var en spennende naturopplevelse han fikk under lufteturen med hunden.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken