EUs ambassadør til Arktis besøker Mo Industripark: - Jeg ser veldig frem til besøket og er svært interessert i å høre mer om deres utfordringer og styrker som en industripark oppe i nord

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

2. april kommer EU-ambassadøren til Mo Industripark for å bli bedre kjent med den grønne industrien i nord, opplyser Mo Industripark i en pressemelding.

Belgiske Marie-Anne Coninsx har vært EU sin Ambassadør til Arktis siden september 2017 og representerer EU i de fleste fora som omhandler temaet. Arktis kan defineres på en rekke ulike måter, men EU definerer gjerne alt nord for polarsirkelen eller i umiddelbar nærhet til polarsirkelen som Arktis. Dermed havner også polarsirkelkommunen Rana under denne benevnelsen.

EUs første ambassadør til Arktis

Nordområdene og Arktis har vært høyt på den politiske agendaen i EU de siste årene, derfor besluttet Unionen i 2017 å opprette en egen ambassadørpost for nordområdene. Coninsx er dermed EUs første ambassadør til Arktis noen sinne og kommer nå altså til industrihovedstaden i Nord.

Mo Industripark har ambisjoner om å være en grønn industripark i verdensklasse, og majoriteten av industriproduktene som eksporteres fra Rana havner i EU, som også er Norges største marked.

– Selv om det å produsere grønt kanskje enda ikke er et konkurransefortrinn globalt når det kommer til industriprodukter, er det svært viktig å vise oss frem som grønne produsenter, da vi mener dette kommer til å bli et markedsfortrinn fremover, sier administrerende direktør i Mo Industripark AS, Arve Ulriksen.

Økt forståelse

En tilleggsdimensjon ved besøket er at forståelsen for aktiviteten i det Europeiske Arktis ikke nødvendigvis er klart for mange av politikerne i EU-hovedstaden Brussel, hvor EU-ambassadøren har sitt daglige virke. Derfor står også «vernfløyen» i EU sterkt og forslag om å verne nordområdene og dermed legge store begrensninger på aktiviteten som er mulig å bedrive i nord kommer med jevne mellomrom.

– Det å vise frem at vi kan produsere industriprodukter og mineraler som trengs globalt på en grønnere måte enn resten av verden, er svært viktig for å sikre legitimiteten til industrivirksomhet i nord også fremover. Derfor er vi veldig glade for at EUs ambassadør til Arktis har funnet tid til å besøke Mo Industripark, som er avhengig av EU som marked, som miljøforkjemper og samarbeidspartner på en rekke områder, sier Ulriksen.

Gleder seg til Rana-besøk

Coninsx har tidligere uttalt at Arktis er strategisk viktig for EU av flere grunner da det som skjer i Arktis påvirker det som skjer i EU og resten av verden. Arktis har sånn sett både en lokal og en global dimensjon. I tillegg er tre av unionens medlemsland såkalte Arktiske stater, og de tette båndene til også Norge og Island gjennom EØS-avtalen gjør at både EUs reguleringer, standarder, normer og politikk påvirker nordområdene. EU spiller på den måten en konstruktiv rolle i nord med å adressere ulike utfordringer i Arktis, forklarte Coninx under Arctic Circle konferansen på Island i oktober 2018. Ambassadøren ser også frem til turen til Rana 2. april.

– Jeg ser veldig frem til besøket og er svært interessert i å høre mer om deres utfordringer og styrker som en industripark oppe i nord og hvilke vekstmuligheter dere ser samt rollen markedsadgang til EU og globale markeder spiller, sier Coninsx om sitt kommende besøk i Mo Industripark, i pressemeldingen.

Artikkeltags