Gå til sidens hovedinnhold

- Nå vet jeg at lykke; det er familie og venner. Å få leve et vanlig, normalt liv. Får jeg det, vil jeg være takknemlig resten av livet

Artikkelen er over 5 år gammel

Det energiske blikket og et bredt glis er beviset. Kristoffer Guttormsen bygger seg opp igjen etter stamcellebehandlinga for MS.

– Hva det beste er? At jeg ikke trenger å ta medisin lenger, med bivirkningene det hadde, sier Kristoffer Guttormsen.

Og kan ikke la være å kommentere at selv om han dermed sparer staten for utgifter til bremsemedisin på flere hundretusen kroner i året, så må den 26 år gamle småbarnsfaren selv betale de 400.000 kronene stamcellebehandlinga i utlandet koster.

– Jeg vil tilbake i arbeid. Det er målet mitt. Det er også lønnsomt for staten og samfunnet, for øvrig sier Kristoffer.

Han er utdannet sveiser og jobbet som industrimekaniker. Nå regner han med å måtte omskolere seg, kanskje til et serviceyrke.

Behandlingen

MS-diagnosen kom som et sjokk i 2013. I april i år ble han plukket ut til å få stamcellebehandling ved et anerkjent sykehus i Moskva. Etter kontroll og steroidkur ble 2,3 millioner stamceller hentet ut gjennom et kateter før den unge ranværingen ble satt på cellegiftkur. Etter at stamcellene ble tilbakeført i kroppen, måtte han på isolat.

22. mai kom han hjem igjen til huset på Ytteren der han bor med kona Monica og deres til sammen fire barn. Snart sju uker senere føler han at energien er på vei tilbake.

– Jeg er bedre i foten. Den dovner ikke bort slik den gjorde før. Jeg føler meg frisk, opplagt og sover godt, stråler Kristoffer.

Blodprøvene så langt er fine. Fastlegen er positiv, mens legene ved Nordlandssykehuset i Bodø er mer avventende.

– Jeg fikk behandling så tidlig at sjansen for å bli helt frisk skal være gode, sier Kristoffer.

Av 40 personer i Norge som har gjennomgått stamcellebehandling i utlandet for MS, vet Guttormsen bare om en som har fått tilbakefall.

En stor takk

– Familien min og jeg vil rette en stor takk til alle som har gitt penger til innsamlingskontoen. Selv om vi langt fra har fått inn de 400.000 kroner som inngrepet koster, så har støtten vært avgjørende. Vi setter stor pris på at familie, venner og folk vi ikke en gang kjenner, fortsetter å gi penger på kontoen. Det er helt fantastisk, sier Kristoffer.

– Livet mitt ble satt litt på vent, og jeg følte jeg meg ganske tom ei stund, innrømmer Kristoffer og fortsetter:

– Nå vet jeg at lykke; det er familie og venner. Å få leve et vanlig, normalt liv. Får jeg det, vil jeg være takknemlig resten av livet.

På hodet har håret såvidt begynt å vokse ut igjen. Kristoffer Guttormsen minnes hårmanken han hadde før. Det var mye, det var stritt og det var svart.

– Det verste som kan skje nå i følge kona, er at jeg blir blond og får krøller. Da må jeg til med rettetang, ler Kristoffer.

Det er latteren til en mann som opplever å få livet i gave på ny. En mann som i likhet med teksten over bildene av de fire barna på veggen, ikke bare tror at drømmer kan bli virkelighet. Han vet at de kan.

Behandlinga viser gode resultater

– Stamcelle- behandling for MS har vist meget gode resultater, sier  general-sekretær Mona Enstad i MS-forbundet.

Hun viser samtidig til at forskningen på dette feltet er meget begrenset fordi det er en behandling som, i alle fall foreløpig, er begrenset i omfang.

– I MS-forbudnet er vi glade for at vi har fått en oppstart av behandlingstilbud for hele landet, mens stamcellebehandling for MS er til metodevurdering i Kunnskapssenteret, sier generalsekretæren Mona Enstad og fortsetter:

– Sverige var tidlig ute og har vunnet en del erfaring på dette området. MS forbundet er derfor glad for at Haukeland Sykehus har opprettet et samarbeid med Uppsala akademiske sykehus.

Norge er i følge generalsekretær Marit Enstad ikke spesielt sent ute, men enkelt land og kanskje enkelte klinikker ligger mer i forkant.

Kristoffer Guttormsen i Rana er en av stadig flere MS-rammede i Norge som tyr til private innsamlingsaksjoner for å få råd til denne behandlinga i utlandet.

Han er meget fornøyd med oppfølginga han fikk på sykehuset i Moskva, og håper denne behandlinga snart kan utføres på flere i Norge.

På Facebooksida si, «Kristoffer's reise tel Russland - HSCT», forteller han om erfaringene sine.

– Jeg ble plukket ut til å få behandlinga ved sykehuset i Moskva fordi sykdomsforløpet mitt ikke var kommet så langt. I Russland mener de det er en fordel, forklarer han.

MS angriper selve sentralnervesystemet, og kan ha symptomer som lammelser, synstap, utmattelse og hukommelses problemer. Noen kan fungere godt med sykdommen, mens andre blir svært hemmet og havner rullestol.

Forskerne har ikke svar på hva MS skyldes. Det er cirka 10.000 nordmenn hvorav 7.00 er kvinner, som har denne kroniske sydommen.

Kommentarer til denne saken