Gå til sidens hovedinnhold

De gamle brillene dine kan gi andre et nytt liv: – I løpet av noen uker har vi fått inn mellom 500 og 700 briller

Artikkelen er over 2 år gammel

– Hver uke kommer det inn mange nye briller, og for noen uker siden kom Geir Gisnås og hentet syv fulle esker, forteller Tone Bakken Sandvær fra Specsavers Stensland.

Brillene tas hånd om av Geir Gisnås, som tar de med seg til Kenya. Der får de nye eiere.

– Det hjelper folk til en bedre hverdag. Det er rørende å tenke på, for plutselig kan folk som ser dårlig, få muligheten til å se bra igjen, sier Bakken Sandvær.

For hver donerte brille fram til jul, donerer i tillegg Specsavers Stensland 20 kroner til Klokkerhagens venner.

– Det er et fantastisk tiltak.

Les også

De har funnet sin misjon i livet i Kenya: – Vi ser og opplever ting som er mer brutalt enn vi kan fortelle andre om

 

Alle brillene som blir levert inn, blir nøye gjennomgått av Specsavers ansatte.

– Vi måler styrke, merker dem, setter i nye skruer og puter, og vasker og renser dem før de pakkes, så de er i god stand når vi leverer dem. Per i dag har vi fått inn mellom 500 og 700 briller i løpet av noen uker, og det er spennende å se hvor langt vi kan nå. Det er magisk rørende og vi er heldige som får ta imot disse. Samtidig vet de som bidrar, at de også gir noe tilbake til Klokkerhagens Venner, sier Bakken Sandvær.

Hun og kollegene er stolte over det de i samhandling med kundene får til.

– Istedenfor å kaste brillene, i det velferdssamfunnet vi lever i, kan vi gjøre noe bra for mange andre. Jeg setter sånn pris på det og blir glad for bidragene. Det gjør oss stolte, og det er en gevinst i seg selv.

Les også

Innsatsen til Geir fra Rana bærer frukter: Drar til Kenya med skolehåp og fotballsko i kofferten

Geir Gisnås er full av lovord over det daglig leder André Stensland og resten av den lokale Specsavers-butikken har satt i stand.

– Han bidrar til å gjøre livet litt bedre for dem som har det vanskelig i verden. Da siste sending kom fram til Kenya torsdag, har vi til sammen levert 250 par briller så langt. Hvis vi skulle kjøpt tilsvarende i Norge, ville vi ha rundet en halv million kroner, sier Gisnås.

Brillene gis i nabolaget og i menigheten til Stig Ove og Linda Gisnås i Mnarani. Dette er Geirs sønn og svigerdatter.

 

Geir har under sine turer til landet, blitt kjent med mange lokale innbyggere. Blant annet Francis.

– Han er i 60-årene, har fem barn og sliter med å skaffe penger til mat og medisiner. Hver gang jeg har møtt ham, har han vært tung til sinns, sier Geir som har vært der tre ganger i år.

– Da vi lot ham prøve briller i minus fem i styrke, lyste han opp – han hadde aldri sett verden sånn! Nå har han meldt seg på lesekurs og sist jeg var der i oktober, kom han på besøk hver eneste dag og var et eneste stort smil, forteller han.

Det er ikke meningen at brillene skal konkurrere med lokale optikere. De deles ut til de som knapt nok klarer å skaffe seg mat og medisiner.

– Selv om vi ikke treffer 100 prosent med styrken, blir det en stor forbedring for dem som får briller, og vi lærer stadig nye ting. Dette er folk som er av de aller fattigste.

Kommentarer til denne saken