– De var opptatt av saker som angår oss, miljø, skole, helsesøster, fraværsgrensa og retten til læreplasser

- Vi må orientere oss i det politiske landskapet og samler inn materiell fra alle partiene, sier Rikke Stokkli,  Veronica Støre Johannessen og Ragnhild Halse. Helt til venstre, fylkesleder i Nordland Unge Venstre, Amanda Bronder fra Rana og Maja Stormo fra Rana Unge Venstre.

- Vi må orientere oss i det politiske landskapet og samler inn materiell fra alle partiene, sier Rikke Stokkli, Veronica Støre Johannessen og Ragnhild Halse. Helt til venstre, fylkesleder i Nordland Unge Venstre, Amanda Bronder fra Rana og Maja Stormo fra Rana Unge Venstre. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Engasjert, slagkraftig og flink. Det er karakteren elevene gir politikerne som deltok i skoledebatten ved Polarsirkelen videregående.

DEL

– Aldersgrensa burde settes til 16 år. Det er mye annet vi får lov til å gjøre som 16-åringer, og da burde vi også få lov til å bruke stemmeretten, sier Rikke Stokkli.

Venninnene Veronica Støre Johannessen og Ragnhild Halse er helt enig. De er alle 17 år og opptatt av å sette seg inn i hva de enkelte partiene står for. Vi møter dem utenfor Venstre sin stand etter skoledebatten. Da er de påvei mot neste partistand for å samle materiell.

– Vi vet noen saker som er viktige for oss, men det er ikke noe parti vi er hundre prosent enige med. Derfor må vi orientere oss i det politiske landskapet, sier Veronica Støre Johannessen.

De tre er elever på media og kommunikasjon. Ragnhild Halse er fra Ballstad i Lofoten, og går på skole i Rana. For henne er saken om oljeboring utenfor Lofoten Vesterålen og Senja veldig viktig.

– Jeg er helt i mot det, sier hun.

– Det er vi også, understreker venninnene.

(Saken fortsetter under bildet)

Politikerne i skoledebatten var kjempeengasjerte hele gjengen, og de fikk oss som var i salen med seg,  sier Venninnene Rikke Stokkli, Veronica Støre Johannessen og Ragnhild Halset.

Politikerne i skoledebatten var kjempeengasjerte hele gjengen, og de fikk oss som var i salen med seg, sier Venninnene Rikke Stokkli, Veronica Støre Johannessen og Ragnhild Halset. Foto:

– Gjennom debatten fikk jeg bedre innblikk i hva de enkelte partiene står for. Jeg synes de var tydelige, sier Rikke Stokkli.

– De var kjempeengasjerte hele gjengen, og de fikk oss som var i salen med seg. Vi lyttet til dem, sier Veronica Støre Johannessen.

– De var opptatt av saker som angår oss, som miljø, skole, helsesøster, fraværsgrensa og retten til læreplasser.

(Saken fortsetter under bildet)

Se bildeserie:

Mens trekløveret må nøye seg med skolevalgt som skjer 4. september, kan Ingrid Olsen også stemme ved Stortingsvalget.

– Det er første gang jeg kan bruke stemmeretten min ved et ordentlig valg. Det er spennende, sier 18-åringen som har flyttet til Rana fra Værøy for å gå dramalinja.

Hun er mer usikker etter debatten, enn hun var før.

– De var alle flinke, og jeg opplevde at de egentlig var enige om ganske mye. Alle ville de gi mer penger til helsesøstre og alle synes de læreplasser må prioriteres, sier Ingrid Olsen som likevel irriterte seg over en ting etter debatten:

– På spørsmålet fra salen om hva politikerne i SV og Frp mener om ulv, ville Senterpartiets kandidat komme med en replikk. Det syntes jeg Sp burde få når ulv var tema, sier Olsen.

Men en ting er hun sikker på: – Oljeboring i Lofoten er jeg imot. Det er en av mine hjertesaker!

(Saken fortsetter under bildet)

Mathea Olaisen (16) og Hans Gunnar Eliassen (17) likte temperaturen i skoledebatten, men hvilket parti de lander på til slutt, vil de vente litt med å avgøre.

Mathea Olaisen (16) og Hans Gunnar Eliassen (17) likte temperaturen i skoledebatten, men hvilket parti de lander på til slutt, vil de vente litt med å avgøre. Foto:

Mathea Olaisen fra Rødøy er elev på helse og omsorg ved Polarsirkelen videregående. Hun er som alle de andre vi snakker med, opptatt av problematikken rundt nok helsesøstre i videregående.

– Det er bra å ha noen å snakke med når vi føler oss usikre, har spørsmål eller sliter. Da bør det gå an å få hjelp fort, sier 16-åringen.

Hans Gunnar Eliassen likte både debatten og temperaturen mellom politikerne, men 17-åringen ble ikke særlig klokere når det gjelder hvem som skal få hans stemme.

– Det er skolevalget som gjelder for oss, og der skal vi delta. Akkurat nå har vi ikke satt oss nok inn i de enkelte sine program, men når dagen kommer, vet vi nok hvilken stemmeseddel som går i valgurna, sier Mathea Olaisen og Hans Gunnar Eliassen.

(Saken fortsetter under bildet)

Skoledebatten, f.v.: MDGs Andreas Holand (19), Tiril Vold Hansen (20) fra Rødt, SVs Daniel Charles Hextall (24), Aps Emelie Johansen (21), Sps Anette Amalie Åbodsvik Bang (16), Øystein S. Sørvig (29) fra KrF, Amanda Bronder (17) fra Venstre, Erik Skaug Ingebrigtsen (17) fra Høyre, Frps Kristoffer Andersen (18), Kenneth Polden (28) fra Piratpartiet og Thomas Kvalbukt (19) fra Liberalistene.

Skoledebatten, f.v.: MDGs Andreas Holand (19), Tiril Vold Hansen (20) fra Rødt, SVs Daniel Charles Hextall (24), Aps Emelie Johansen (21), Sps Anette Amalie Åbodsvik Bang (16), Øystein S. Sørvig (29) fra KrF, Amanda Bronder (17) fra Venstre, Erik Skaug Ingebrigtsen (17) fra Høyre, Frps Kristoffer Andersen (18), Kenneth Polden (28) fra Piratpartiet og Thomas Kvalbukt (19) fra Liberalistene. Foto:

Rana Blad sendte direkte fra skoledebatten fra Polarsirkelen videregående avdeling Mjølan. Du kan se opptak fra den her.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken