Sommerklubb på 4H-gård har eksistert fra tidlig 90-tallet og vokser stadig. I Nordland arrangeres det i år 20 uker med Sommerklubb på 4H-gårdene, opplyser Miriam Daae Ottesen, Fylkesstyreleder 4H Nordland.

Tilbudet er for barn og unge fra 7 til 15 år, og mange av ukene med aktiviteter rundt om på gårdene i fylket var fylt opp lenge før påmeldingsfristen gikk ut.

Blant 4H-gårdene i Nordland er Fjellvang 4H-gård i Mo i Rana. For sjette året på rad arrangeres det her rideleir for hesteinteresserte unge på Hammeren. Og i år som i fjor har det vært smekkfullt alle ukene.

– Vi har akkurat nå tredje uke med rideleir av i alt fire. Vi opplever stor pågang og mange interesserte, sier Sissel Fjellvang til Rana Blad.

– Hva tror du er årsaken til den store interessen?

– For vår del tror jeg at ryktene om at det er et bra tilbud går mellom unger og ungdom, så fylles det opp. Det er veldig artig.

– Hva med dette været da?

– Vi er vant til å ha rideleir i dårlig vær og det har aldri hemmet oss. Ungene legger knapt merke til været, sier Fjellvang.

For tiden er det 15 unger i alderen 10 til 15 år på gården. Samtidig pågår arbeidet med å sette opp en innendørs ridehall på 1000 kvadratmeter som skal stå klar cirka i september måned.

– Det betyr større kapasitet og sikkerhet for tilbudet her, for da kan vi ha aktivitet gjennom hele året uavhengig av værforholdene. Det blir et stort løft for oss.

På fylkesbasis har rundt 240 deltakere blitt kjent med husdyr på gårdene, dyrket og høstet grønnsaker og bær, fisket og rodd, ridd på hest, gått på tur i skog og fjell, laget mat ute på bålet og inne på kjøkkenet, fått nye venner, lekt gamle og nye leker, blitt bedre kjent med sitt eget nærmiljø og fått ny kunnskap gjennom å aktivt delta.

Sommerklubbene er for alle og mange nasjonaliteter er representert. Flere av gårdene har i tillegg hatt særlig vekt på å gi tilbud til flyktninger fra Ukraina. Flyktningkontorene har vært gode samarbeidspartnere, og det arbeides for å få til flere aktiviteter sammen i høst forteller Miriam Daae Ottesen, Fylkesstyreleder 4H Nordland.

Men det gjelder ikke Fjellvang dette året, og det har sin gode forklaring:

– Vi har ikke hatt anledning til å ta imot flyktninger i år fordi vi allerede var fullbooket da vi ble spurt. Vi var jo fullbooket allerede i mars – april, avslutter Sissel Fjellvang.

4H-gård Norge

4H-gård Norge er et organisasjonsledd i 4H Norge og et nettverk for alle 4H-gårdane i Norge. I nettverket finn du rundt 50 4H-gårdar og 4H-setrer. I styret til 4H-gård Norge sitter representanter fra 4H-gaådane og en representant fra sentralstyret til 4H Norge.
4H-gård Norge er også en del av det europeiske nettverket for besøksgårder EECF (European Federation of City Farms)

En 4H-gård er en gård som tar imot barn, unge, voksne og familier på gårdsbesøk og tilbyr lærerike gårdsopplevelser. 4H-gårdarne har som motto å lære ved å gjere.

Kilde: 4H-gård Norge

Bildeserie

HISTORISKE BILDER: Da Narve rev av stalltaket, kampen om odelsrett, vanskelig dispensasjon for å drive ridesenter, nybygg og muldyr