For seks år siden fikk Marianne Holt en ny og uventet hobby. Hun hadde ikke forventet å få en så sterk interesse for gamle, brukte ting. Hjemme hos Holt på Gruben bugner det av gamle, unike gjenstander.

Minner fra barndommen

Det var svigerinnen til Holt som først introduserte henne til bruktmarkedet.

– Jeg ble etter hvert mer og mer interessert og plutselig tok det helt av, sier Holt.

Holt er fra Oslo, men flyttet til Rana da hennes datter bosatte seg i Rana. Da hun var liten hadde de en kolonihagehytte i Oslo. Det er små hytter, med en liten hage på et stort område.

På kjøkkenet står det to plastkrukker med blå detaljer. Dette var akkurat slike krukker som de hadde sukker i på hytta deres.

– Det er noe med stilen som jeg liker, og samtidig minner det meg om min barndom.

Hennes favoritt er en kopp og et tefat som hun kjøpte til sin bestefar da hun var liten. Koppen og tefatet er over 50 år gammelt. Den kjøpte hun til bursdagen hans da hun var åtte år.

I stua har hun dedikert hele vitrineskapet til gamle skatter, og den lille hyllen ved siden av er henne store favoritt av alt det hun har funnet. Holt setter pris på det gamle og ser at flere og flere også ønsker å kjøpe brukte ting.

Lampen til Reidar Fritzvold

Den grønne lampen i stua har en helt spesiell historie. Dette er en av lampene til kunstneren Reidar Fritzvold som døde i 1998.

I bydelen Ullern i Oslo er det en plass som heter Ekely. Dette stedet er kjent som der kunstnerne bodde. Mye fordi det var her Edvard Munch bodde fra 1916 og fram til han døde. Munch hadde atelieret sitt på Ekely.

Her ble det bygget flere rekkehus, med store atelier og det var kun kunstnere som fikk bo der. Blant dem, Reidar Fritzvold.

Da huset som Fritzvold bodde i skulle tømmes, var Holt en av dem som skulle vaske. Igjen i huset sto det to av de grønne lampene slik at de skulle få lys til vaskingen.

– Jeg glemte helt bort vaskingen og gikk rett bort til lampene og jeg var så heldig at jeg fikk en av de.

Tidkrevende skattejakt

Det går med mye tid på denne hobbyen. Det er ikke slik at hun kan gå på et loppemarked å plukke med seg hva som helst.

Holt leter nøye etter det som kan være av verdi, og som fortsatt er helt og fint. Samtidig tar det mye tid å lese seg opp og finne informasjon om de ulike gjenstandene.

– Jeg blir ofte sittende på kveldene og lese på artikler, eller se på tv-programmer om brukte og gamle ting, sier Holt.

I tillegg bruker hun mye tid på å undersøke, og få en forståelse for hva som er trendy på bruktmarkedet.

– Det har blitt veldig populært med retro, spesielt stilen fra 70-tallet. Som også er min favoritt.

Gjenbruk

Holt er opptatt av gjenbruk og synes det er lurt å bruke ting på nytt framfor å kaste og kjøpe nytt.

Hun og datteren bruker å lete etter gamle ting som kan brukes på nytt. Men det er ikke alt som er riktig så gammelt. Ofte finner de klær til barn som bare er brukt en liten stund og er like gode som nye. Blant annet boblejakker som kun er brukt et par måneder fordi barna fort vokser ut av klærne.

Interessen for gjenbruk har spredd seg til den yngre generasjonen. Barnebarnet til Holt på fem og et halvt år elsker å lete etter skatter sammen med bestemoren.

Barnebarnet liker spesielt godt å plukke ut ting som han tror bestemoren vil like.

– Mye av det som finnes på bruktbutikker er veldig pent. Det er glass og mye messing. Slik kan det nesten se ut som en skikkelig skattekiste.

Gamle gjenstander merker Holt er av bedre kvalitet enn mye av det vi kjøper nytt i dag.

Det er uansett viktig å behandle de gamle tingene fint for at de skal vare. Når hun legger på plass fat i skapet, legger hun dem nederst i bunken. Slik blir det rullering i fatene og du unngår å bruke det samme hver gang.

Mikser og matcher

Det er sjeldent Holt finner flere av den samme tingen i runde tall. Ofte har hun tre, eller fem av et sett. Men det er også en del av hva som gjør det så gøy å gå på skattejakt.

Hun vet nøyaktig hva hun trenger flere av. Hvis hun heldig kommer hun over det hun trenger for å fullføre settet.

– Det er en del av det som gjør det hele så spennende. Jeg biter meg også merke i hva mine venner og familie mangler og holder utkikk etter det også.

For å kompensere for settene hun ikke har, blander hun ulike serviser som har samme farger.

– Det er flere som blir overrasket av hvor mye som faktisk er gjenbruk.

Og mange synes det er sjarmerende når hun dekker på bordet med ulike kopper og glass.

– Jeg liker litt sånne rotete bord.

Juleserviset består av fat som hun fant på et loppemarked og glass som hun fikk fra en venninne.

Drømmer om egen butikk

Holt har en drøm om å åpne sin egen bruktbutikk der hun kan samle sine favoritter og selge videre. Men det vil forbli en drøm.

– Det blir for dyrt for meg å gjøre, og det vil være altfor mye arbeid.

Holt legger ikke skjul på at hun kjøper mer enn det er plass til, og boden hennes kan til tider være stappfull av skatter som hun ikke har klart å gå fra.

– Jeg bruker å bytte ut det de gamle tingene med nye gamle ting når jeg blir lei av de, sier Holt

Istedenfor å ha en egen butikk, selger hun det som hun ikke lenger har bruk for på Facebook. Der har hun en egen side som heter Mitt Retroskap.