Rikke Johanne Kvalberg (20) er vinner av årets Coop Nord Kulturpris på 75.000 kroner! Jenta med røtter i Rana drømmer om å gjøre karriere som make up-artist, og har det siste året jobbet som sminkør på fem ulike filmer! Rikke gjør alt fra skjønnhets- og motesminke til spesialeffektsminke (SFX), det skriver Coop Nord i en pressemelding.

‒ Jeg planlegger å etablere et enkeltmannsforetak slik at jeg kan begynne å frilanse, ikke bare for film og teater, men også å ta oppdrag for private, for eksempel med brudesminke. Siden jeg har lært meg tre ulike kategorier innen sminke så håper jeg å kunne leve av dette, tross at det er et smalt marked, sier Rikke, etter å ha fått overrakt kulturprisen av styreleder Stig E. Mortensen i Coop Nord.

Konkurrerte mot 40 kandidater

Rikke vant kulturprisen i konkurranse med hele 40 andre kandidater fordelt på i alt 62 nominasjoner fra de tre regionene i Coop Nord. Samvirkelaget har cirka 60 butikker totalt.

Hvert år er det Coop-medlemmer som nominerer kandidater til kulturprisen. Dette er det 31. året prisen deles ut.

Coop Nord skriver at i år var det ekstra stor variasjon på kunstuttrykkene til de ulike kandidatene. Her var både musikere, band, dansere, billedkunst, design og annet. Men når juryen hadde gått gjennom alt innsendt materiale, ble de raskt enige om at det bare finnes én som Rikke. Hun viser et helt unikt talent, og står helt i starten av et karriereløp i en særdeles sjelden kunstform.

Tross sin unge alder har Rikke allerede fått prøve seg på veldig mye. Blant annet tok hun på særdeles kort varsel over jobben som sminkør i spillefilmen «Disconnected», som ennå ikke er lansert, og har senere hatt ansvar for sminke i fire andre filmer. Hun har lært at dagene på sett er lange og krevende, og at hun må gjøre jobben sin i svært ulike miljø og temperaturer ‒ som på en bassengkant eller inne i en mørk tunnel. Tid er alltid en knapphetsfaktor.

– Sammen med en assistent har jeg sminket et kutt i en hals på en time, men egentlig skulle jeg helst hatt to timer på en slik jobb. Det lengste jeg har brukt på ett av mine egne prosjekter er 12 timer.

Ydmyk

Den ydmyke kulturprisvinneren innser at det er mye arbeid igjen for å gjøre en karriere av jobben. Ikke minst må hun skaffe seg kontakter i film- og teatermiljø, slik at hun får prøve seg på stadig nye prosjekter. I mellomtiden skal hun nå bruke prispengene på å kjøpe seg mer utstyr. Hun vil også reise for å lære mer, og har filmmiljøet i Canada høyt på ønskelisten.

Utfordret av Coop Nord ga hun driftsdirektør Raymond Kristiansen en «makeover». I løpet av drøye to timer ble han sminket og klar for en hvilket som helst grøsser-film.

Rikke legger tidvis ut innlegg på Instagram hvor hun deler sine kunnskaper og evner innen SFX-sminke, teaterinspirert sminke og glam.

Rikke var bare 12 år da hun begynte med sminke som kunstform, og har lært seg mye ved å eksperimentere selv og ved å følge andre makeup-artister på Youtube. I fjor ble hun uteksaminert fra Face Makeup School i Bergen med toppkarakterer.

Hun er også tidligere UKM-vinner, og holdt i fjor en workshop hjemme i Storfjord for ungdom som ville lære sminketeknikker.

Rikke har røtter i Mo i Rana, er vokst opp i Skibotn og bor nå i Nordkjosbotn. Hun trekker fram mamma Britt-Guri Kvalberg som den største inspirasjonskilden sin.

Det var moren som fylte oppveksten til Rikke med muligheter til å drive med forming, sying og sminke. Det var også hun som nominerte Rikke til kulturprisen, i håp om at hun skal få muligheten til å vise flere hva hun kan.