- Nye ruter har gitt flere passasjerer og gjort avgangshallen for liten

ØKNING: Lufthavnsjef Flemming Berthelsen sier det er litt tidlig å konkludere, men mener at det ser ut til at nye ruter fra 1. april gir økt trafikk fra Røssvoll.

ØKNING: Lufthavnsjef Flemming Berthelsen sier det er litt tidlig å konkludere, men mener at det ser ut til at nye ruter fra 1. april gir økt trafikk fra Røssvoll. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

I mai økte flytrafikken fra Røssvoll med 12 prosent, og totalt så langt i år er det også en god vekst.

DEL

Lufthavnsjef Flemming Berthelsen ved Mo i Rana lufthavn Røssvoll sier at det blir kvalifisert gjetning når han skal si noe om grunnen til at trafikken fra flyplassen har økt så mye i mai, men han tror det beror på de nye flyrutene som ble iverksatt fra 1. april.

I mai var det 10.428 passasjerer som benyttet Røssvoll, mens det hittil i år har vært 46.845. Totalbildet så langt i år viser en oppgang på 2,6 prosent, og for mai på 12 prosent.

God pekepinn

Ettersom det var påske i april, sier Berthelsen at det ikke gir en normalmåned for å se om trafikken vil øke med de nye rutene eller ikke. Men han mener mai gir en god pekepinn.

– Fra 1. april har vi rett og slett hatt flere seter tilgjengelig, da vi nå ikke deler fly med andre flyplasser. Det har gjort tilgjengeligheten bedre, og det har blitt lettere å få rimeligere billetter, sier Berthelsen.

De nye rutene har tre direkteavganger til Bodø daglig og fire til Trondheim, og selv om det totalt sett er en mindre enn tidligere, er antall seter økt. Tidligere gikk mange av avgangene via Mosjøen eller Rørvik på vei til Trondheim.

Populær Oslo-rute

En annen vesentlig grunn er direkteruten til Oslo på mandag, torsdag, fredag og søndag.

– Oslo-ruten har definitivt bidratt til økt trafikk, selv om den ikke går på et tidspunkt som er tilpasset næringslivet. Men den er særlig populær for fritidsreisende som skal til Oslo eller videre ut i verden. Det er jo også veldig kjekt å se Oslo på skjermen i avgangshallen, man føler at man er blitt en stor flyplass allerede, sier lufthavnsjefen.

LES OGSÅ: Flyr som aldri før: – Veibyggingen til Hæhre har helt klart hatt mye å si

De nye rutene er også lagt opp slik at det flys mye samtidighet, det vil si at det står to fly på bakken samtidig med omtrent samme avgangstid. Det har satt lufthavna på prøve.

– Vi har vokst ut av de fasilitetene vi har, og det jobbes med å gjøre opplevelsen bedre for våre reisende, sier Berthelsen.

Også de andre lufthavnene på Helgeland har økning i trafikken så langt i år. Høyest er økningen i Sandnessjøen med 6,6 prosent. I mai var det en ekstrem økning i Mosjøen med 21,6 prosent.

Bodø lufthavn hadde en nedgang i mai på 0,9 prosent med 146.252 passasjerer, inkludert utlandsreisende. Ved utgangen av mai hadde 666.360 passasjerer reist til og fra Bodø, en økning på 3,2 prosent.

Totalt for landet har økte flytrafikken med 3,6 prosent i mai, skriver Avinor i en pressemelding. Det var 4.637.714 passasjerer som benyttet seg av flytilbudet i mai. Trafikken på Gardermoen har økt med 5,5 prosent og i Tromsø med hele 10,5 prosent.

Når det gjelder utlandstrafikken økte den mest til og fra Spania (22 prosent) og Storbritannia (17 prosent).

Flypassasjerer

Slik er passasjertallene for lufthavnene på Helgeland i mai og hittil i år:

  • Mo i Rana: 10.634 i mai, 12,0 prosent økning. Hittil i år 46.845, økning på 2,6 prosent.
  • Mosjøen: 6.110 i mai, 21,6 prosent økning. Hittil i år 26.360, økning på 5,8 prosent.
  • Brønnøysund: 7.762 i mai, 8,8 prosent nedgang. Hittil i år 37.468, økning på 3,1 prosent.
  • Sandnessjøen: 6.450 i mai, 1,9 prosent nedgang. Hittil i år 30.800, økning på 6,6 prosent.

Artikkeltags