Når russen tar bøssene fatt for å gjøre en kraftinnsats for kreftsaken, så er det fordi de bryr seg. Flere av ungdommene vil kjenne noen som har sykdommen, som har blitt frisk fra sykdommen eller som Ellinor Jacobsen Eide (18), ha mistet noen de er glad i på grunn av kreftsykdom.

Slik vil det også være for flere av oss som åpner døra når russen banker på torsdag ettermiddag, 14. mars.

– Mange rammes i tillegg til den som er syk

– Begge bestefedrene mine døde i kreft, for ett og to år siden. For meg er det en drivkraft til å bli med på innsamlingen, sier Ellinor Jacobsen Eide og legger til:

– En ting er pasientene som får påvist kreft, men det er så mange flere rundt som må bære byrden når en de er glad i rammes av alvorlig sykdom. Når vi samler inn penger til kreftsaken for at det kan forskes mer, så hjelper det de pårørende også.

 

Kreftformer som få overlever

I år er tema for Krafttak mot kreft, kreftformer som få overlever. Aksjonsansvarlige for russen i Rana er Kine Therese Derås og Ellinor Jacobsen Eide ved Polarsirkelen videregåendes avdeling på Mjølan, og Malene Almli ved avdeling Moheia.

Når vi samler inn penger til kreftssaken for at det kan forskes mer, så hjelper det de pårørende også

Ellinor Jacobsen Eide (18), aksjonsansvarlig for Krafttak mot Kreft

 

– Vi er inne i ei tid der russen får mye oppmerksomhet, og da er det fint å vise at vi også engasjerer oss i noe som er viktig, og som betyr noe for mange. Flere hundre russ har meldt seg som bøssebærere ved Mjølan og Moheia. Dette engasjerer oss, sier Kine Therese Derås.

Flere måter å gi

I løpet av et par timer torsdag ettermiddag vil russen banke på dører og stå klar med bøssene. Har du ikke kontanter, er ikke hjemme eller de ikke rekker fram til di dør, er det mulig å vippse penger.

 

– Aksjonsansvarlig ved Moheia, Malene Almli og jeg ved Mjølan, har dessuten opprettet en digital innsamling som er tilgjengelig på facebooksidene våre, i regi av Kreftforeningen. Den heter Støtt Polarsirkelrussen – ta et krafttak mot kreft, sier Kine Therese Derås.

Russen har fått tildelt roder, og planen er at de skal rekke over så mye som mulig.

– Vi vil ha russ som samler inn penger flere steder i Hemnes kommune, i sentrum av Rana, i bydelene til Rana, i Utskarpen og flere steder. Men vi rekker så klart ikke over alt, derfor blir vi veldig glade hvis folk som ikke får besøk av oss, bruker en av de andre måtene til å ta et krafttak mot kreft, på, sier Kine Therese Derås og legger til:

– Når sju av ti nordmenn overlever kreft så viser det at forskningen som Kreftforeningen bidrar til nytter. Men så er det store forskjeller. Det finnes kreftformer som bare to av ti, tre av ti eller kanskje færre enn en av ti, overlever. Det kan ramme noen vi kjenner, eller vi kan selv bli syke. Derfor er dette livsviktig forskning.

 

– Den aller beste følelsen

Å få vite at man får leve videre er en god følelse, kanskje den aller beste følelsen i livet. Generalsekretær i Kreftforeningen Anne Lise Ryel har som mål at flere kreftpasienter skal få oppleve nettopp den følelsen.

– Å bli alvorlig kreftsyk forandrer alt, både for den som er syk og de som er rundt. Fortsatt er det noen kreftformer som få overlever. Lungekreft og bukspyttkjertelkreft er blant disse. Bare to av ti overlever lungekreft og færre enn én av ti overlever bukspyttkjertelkreft, sier Ryel og forklarer:

– Det er flere årsaker til at noen kreftformer fremdeles har lav overlevelse. Ofte oppdages de for sent fordi de har diffuse symptomer og ikke en kul som kan kjennes ved en sjekk. Kreften er dermed kommet langt når den først oppdages, og mange har fått spredning. Svulsten ligger også ofte så vanskelig til at kirurgi ikke er et alternativ.

 

Kreftforeningen ønsker å endre denne alvorlige situasjonen og mobiliserer denne uka 25.000 bøssebærere over hele landet, deriblant russ fra Polarsirkelen videregående, for å ta et krafttak mot kreft. Pengene som samles inn skal blant annet gå til kreftforskning for å bidra til at flere overlever, og til gode omsorgstilbud for pasienter og pårørende.

Mål om at flere skal overleve

– Et av Kreftforeningens viktigste mål er at flere skal overleve kreft. Derfor må vi gi de gruppene med dårligst odds et løft. Mer kunnskap er det eneste som hjelper dersom de dystre utsiktene skal bli bedre, sier Anne Lise Ryel.

Kreftforeningen har et mål om å samle inn 45 millioner kroner under årets aksjon. Russen ved Polarsirkelen videregående skole håper de som får en bøssebærer på døra si torsdag, tar denne godt imot. Det oppfordrer også Kreftforeningens generalsekretær til:

– Ta godt imot våre bøssebærere og støtt opp om Krafttak mot kreft! Du kan bidra til at flere kan få den aller beste følelsen i livet.

  • Med seg til å gjennomføre årets aksjon har russen igjen fått med seg Mo i Rana Rotaryklubb og Rana Rotaryklubb

Fakta

  • Hvert år får nærmere 34.000 nordmenn kreft. Det vil si at over 90 personer får en kreftdiagnose hver dag. 
  •  Kreftforskning har bidratt til at sju av ti nordmenn overlever kreft, og blant noen kreftformer overlever så mange som ni av ti. 
  • Bare to av ti overlever lunge-, galleblære-, lever- og spiserørskreft og mindre enn én av ti overlever bukspyttkjertelkreft Derfor trengs det mer forskning på disse kreftformene.
  • Krafttak mot kreft blir gjennomført for 14. år på rad.
  • I årets aksjon samler Kreftforeningen inn penger til forskning for at flere skal overleve kreftformene som i dag har høy dødelighet, samt at de som rammes skal få gode tilbud og oppfølging.  
  • Over 25.000 bøssebærere vil besøke norske hjem i aksjonsukene.