– Resultatet kan bli en klamydiabølge, sier Stig Henning Pedersen, driftsdirektør og farmasøyt i Farmasiet.

Ifølge undersøkelsen, som er gjennomført av Respons Analyse for Farmasiet, mener russen selv at skolenes valg om å fjerne sexknuter ikke påvirker russetiden. 53 prosent svarer at det fortsatt er like mye fokus på sex som tidligere.

– Russetiden er jo gjerne en tid man assosierer med frihet, og det er nok mange som tenker at alt er greit i russetiden. Det er viktig at man har det gøy, og det er selvfølgelig helt greit å ha sex. Det som bekymrer meg er hvor mange som slurver med beskyttelse, sier Pedersen.

Hele 27 prosent svarer at de ikke har med seg kondom, selv om de vet at de kommer til å ha sex. Halvparten svarer at de aldri har med seg kondomer, mens 19 prosent svarer at de ofte glemmer prevensjon når de er beruset.

Halvparten av russen er ikke redd for kjønnssykdommer

Til tross for ubeskyttede sexforventninger, og særlig blant guttene, er det få som frykter kjønnssykdommer. Likevel oppgir 12 prosent at de kjenner noen som har blitt smittet med klamydia i løpet av russetiden.

– Klamydia er jo den hyppigste kjønnssykdommen blant unge i Norge. Vi ser også at 1 av 10 russ ikke ville sjekket seg for klamydia til tross for flere sexpartnere, mens 81 prosent ville sjekket seg dersom de oppdaget symptomer, sier Pedersen og legger til:

– Det som er skummelt er at de aller fleste faktisk ikke får symptomer.

Farmasøyten oppfordrer russen til å være nøye med å sjekke seg, særlig hvis man har flere eller nye sexpartnere, og har ubeskyttet sex.

– Ubehandlet klamydia kan i verste fall føre til sterilitet hos kvinner. Ettersom infeksjonen sjeldent gir symptomer, er det ekstra viktig å sjekke seg. Det bør heller ikke være flaut å ta en test – det viser jo bare at man er ansvarsfull, sier han.

Viktig å snakke om prevensjon

Ifølge undersøkelsen er det kun 13 prosent av guttene som snakker om prevensjon og beskyttelse med sine medruss. Jentene er imidlertid mye flinkere.

– Over halvparten av jenterussen svarer at de i noen grad snakker sammen om prevensjon. Vi vet også fra tidligere undersøkelse at jentene gjerne forventer at det er guttene som har kondomer tilgjengelig, så det er synd at guttene ikke tar mer ansvar her. Det kan imidlertid virke som at guttene synes det er litt flaut, sier Pedersen.

Han tror flauheten ligger i jentenes oppfatning om at man som gutt forventer et ligg dersom man har kondomer i lomma.

– Jeg tror guttene bør bli flinkere til å snakke om kondomer og innse at det kanskje ikke er så flaut. Det er nok mange som har flere sexpartnere i løpet av russetiden, og da bør kondomer være en selvfølge – det er tross alt beskyttelse for begge to. Jeg håper de får en fin feiring de siste dagene og tar vare på hverandre, avslutter Pedersen.

Klamydia

Symptomer på klamydia hos jenter/kvinner:

  • utflod fra skjeden
  • småblødninger mellom menstruasjonene og/eller etter samleie
  • svie/ubehag ved vannlating
  • smerter i nedre del av magen
  • smerter ved samleie

Symptomer på klamydia hos gutter/menn:

  • utflod fra penis
  • svie ved vannlating
  • smerte i pungen/testiklene

Symptomer fra endetarmen kan også forekomme.

Kilde: Helse Norge