Badestranda på Hauknes er forpestet av råtnende tang og tare. Stanken er så framtredende at folk forteller at de forlater området for de klarer ikke å oppholde seg der.

Stranda er også full av søppel og rekved med spiker, og det naturskjønne området er kraftig forringet.

Christen-Arne Staurvik (36), som har besøkt stranda flere ganger i sommer, er en av dem som reagerer på lukta.

– Det lukter rett og slett dritt. Jeg har jobbet i fjøs tidligere, og det luktet bedre i fjøset enn det gjør her, sier han.

– Det lukter kloakk. Jeg blir både irritert og lei meg, sier Lise Vonstad (37).

Det skjønner jeg utmerket godt.

Hauknesstranda er ei perle, og vi skal være glade for at vi har et slikt fint område lett tilgjengelig svært nært byen.

Nå skriver vi snart august, og det har altså ikke sett ut på stranda gjennom hele sommeren. Det holder rett og slett ikke!

Denne uka har omsider værgudene vist seg fra ei særdeles vennlig side, og da strømmer naturlig nok folk til Hauknesstranda, hvor de altså får seg en ubehagelig overraskelse.

Overraskelsen er ikke like stor i Rana kommune. For når vi i Rana Blad tar opp problemet, blir det raskt avklart at der er de fullt klar over problemet.

Å gjøre noe med det, har de i utgangspunktet derimot ingen planer om.

Morten Nordtømme, seksjonsleder for samferdsel, park og idrett, opplyser at de har diskutert luktproblemene ikke bare på Hauknesstranda, men også i Moholmen.

Kommunen kan ikke bidra til ei løsning, og forklaringa har vi hørt utallige ganger før: Ressursmangel.

For oss som ikke jobber i park- og idrettsavdelinga til Rana kommune, høres dette litt rart ut for å være helt ærlig. Ikke at avdelinga, i likhet med andre kommunale avdelinger, har måttet tåle kutt og nedtrekk. Men at det skal være så kostbart å rydde bort råtnende tang at kommunen toer sine hender og lar dette ligge.

Når det opplyses at tang og tare må behandles som spesialavfall, og at det er bakgrunnen for at dette blir så dyrt, ja så lar jeg meg ytterligere forbløffe. La meg ile til å forsikre at jeg ikke tviler på at dette stemmer. Men samtidig tillater jeg meg å stille spørsmål ved om det da er tilrådelig å la spesialavfall ligge i dungevis på ei offentlig badestrand?

Det er flere ting i denne saken som skurrer.

Samtidig som det er satt i gang en rekke tiltak og prosjekter for å finne ut mer om hva som skaper bolyst i Mo i Rana, så finnes det altså ikke ressurser til å rydde den største badestranda i byen vår? I 30 varmegrader er ett åpenbart svar på hva som kan gjøre Rana til et bedre sted å bo, tilgang til ei badestrand som ikke stinker.

Det enkle er ofte det beste. I dette tilfelle vil det være å sørge for at stranda blir rydda, slik at stanken forsvinner og at det blir fint å oppholde seg der. Det vil bety mye både for oss som bor i Mo i Rana, men også for de mange turistene som gjennom sommeren finner veien til området.

Jeg kan vanskelig tenke meg at det er særlig omdømmebyggende for Mo i Rana å la den forpestede tangen og taren bli liggende.

Like oppskriftsmessig som at ressursmangel-kortet blir lagt på bordet når kommunen utfordres på noe, like oppskriftsmessig er det at ordføreren kommer på banen med ei slags forsikring om at ting (og tang bokstavelig talt) skal ryddes opp i.

Bildeserie

SE BILDENE: Se hvordan det ser ut på Hauknesstranda. Her trengs det opprydding.

Jeg tipper strand-reaksjonen fra øverste politiske hold skaper en viss frustrasjon i administrasjonen i kommunen, som skal styre innafor de rammene de samme politikerne har gitt dem.

Likevel; når rammene er trange og ressursene er knappe, må det prioriteringer til. Ikke å prioritere og rydde opp på badestranda på Hauknes, framstår som ei rein feilprioritering.

Ordfører Geir Waage (A) har som alltid god politisk teft. Han skjønner at det tar seg særdeles dårlig ut at Hauknesstranda ser ut som den gjør, og svarer nesten på autopilot at problemet igjen skal undersøkes.

– Det blir tatt en ny befaring av stranda, og det skal undersøkes om noe kan gjøres, sier Waage til oss.

Både han, Nordtømme og andre i kommunen kan spare seg å dra på befaring til området. Som bildene vi har publisert viser, så ser det ikke ut der. Dessuten har altså kommunen allerede vært der, og er godt kjent med forholdene og luktproblematikken.

Undersøkelsen om hvorvidt noe kan gjøres, bør derfor være unnagjort i en fei. Den illeluktende tangen og taren må fjernes, rekveden og søppelet likeså.

Vi kan ikke være bekjent med at Hauknesstranda ser ut som og luker som en søppelplass. Det må ryddes opp straks.

Og lenge før det igjen blir 30 grader.