Splittende og ødeleggende

I lang tid har ordførere på Sør-Helgeland kjempet for å legge ned sykehuset i Mo i Rana. Den kampen førte ikke fram. Når de ikke fikk lagt ned sykehuset vårt, har fokuset flyttet seg til angrep på enkeltpersoner og angrep på prosessen.

I serien av personangrep toppes det hele i et brev til Helse Nord 19. februar fra 12 ordførere på Sør-Helgeland. Det rettes sterke angrep mot navngitte ledere, det uttrykkes misnøye over at de ikke har fått prosessen akkurat slik de selv forventer og de kaster ut begrepet «bekymringsmelding» for å skape mistillit.

Få dager etter at et enstemmig styre i Helgelandsfortaket avviste alle anklager fra «varslerne» i Sandnessjøen. Men selv om alt er lagt død av styret, følger ordførerne opp i en språkdrakt som bare forsterker frontene og skader inngangen til konseptfasen.

Hvis dette fortsetter frykter vi at de 12 ordførerne vil sprenge hele foretaket. Dette vil ingen være tjent med. Hverken ansatte, pasienter eller innbyggere på Helgeland.

Vi er usikker på om særlig Alstahaug kommune, som altså skal være vertskommune for det ene sykehuset, har tatt innover seg hvor splittende deres adferd er. Det er i hvert fall et langt stykke unna den standard man må kunne forvente av noen som skal være vertskap for andre.

Vi håper og tror Helse Nord nå setter foten ned for usakligheter og personangrep. Og at de gir ledelsen ved Helgelandsforetaket den støtte og arbeidsro konseptfasen krever. De forstår selvsagt at halvparten av regionen – Nord-Helgeland – ikke kan leve med flere angrep på sykehuset vårt og enkeltpersoner i foretaket.

Geir Waage (ordfører) og Anita Sollie (varaordfører), Rana kommune