I morgen får én million nordmenn vite skatten sin før resten

SKATTEPENGER: Omtrent én million nordmenn får vite om de får penger igjen eller restskatt når de kan sjekke selvangivelsen torsdag. Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

SKATTEPENGER: Omtrent én million nordmenn får vite om de får penger igjen eller restskatt når de kan sjekke selvangivelsen torsdag. Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Resten av oss må vente enda noen dager.

DEL

Én million e-brukere får se den foreløpige skatteberegningen torsdag 19. mars. Resten må vente til mandag.

Torsdag denne uken (19. mars) vil skattytere som har registrert seg om e-brukere få vite tallene i Skatteetatens foreløpige skatteberegning.

Her anslås det hvor mye du får igjen på skatten, eller hvor mye du må betale i restskatt.

Tallene er ment som en ren informasjon ifølge Skatteetaten. Tallene gir deg mulighet til kontrollere innbetalt skatt. Gjør du endringer i noen av postene når du sjekker selvangivelsen din, kan også den foreløpige beregningen forandre seg.

Ifølge de sist tilgjengelige tallene fra Skatteetaten, er det til nå registrert omlag én million e-brukere av et skattemantall (personlige skattytere samt næringsdrivende) på totalt cirka 5.7 millioner skattytere. Ifølge SSB var det 4.357.301 personlige skattytere som fikk skatteoppgjør i 2013.

Lett tilgjengelig

I år får du muligheten til å sjekke selvangivelsen din på mobilen.

Altinn (Brønnøysundregistrene) lanserte en egen app allerede i fjor sommer. I år er det imidlertid første gang du får mulighet til å sjekke resultatet av selvangivelsen via appen. Ønsker du å gjøre endringer, må du likevel logge deg inn via nettsiden, skriver Vest24.no.

Det positive med Altinn-appen er at den finnes til både Android, iOS og Windows Phone, og at meldingene fra Skatteetaten ligger lett tilgjengelig.

MinID

For å logge deg inn, blir du derimot sendt videre til Altinns nettside, hvor du får valget mellom å logge deg inn med BankID eller MinID. Vi fikk ikke mulighet til å bruke BankID på mobilen, selv om det fungerer i alle andre sammenhenger. Isteden må de fleste av oss frem med den nesten anakronistiske kodebrikken for å logge inn med BankID.

Vi anbefaler derfor at du setter opp MinID allerede nå, så er innloggingen gjort på et halvt minutt på torsdag. Så fremt ikke Altinn-systemet blir overbelastet, noe som har hendt tidligere. Windows Phone-brukere har uansett bare mulighet til å logge inn via MinID foreløpig.

E-brukere

E-brukerne er de som selv aktivt har valgt å kun motta elektronisk post fra Skatteetaten, og de får ikke selvangivelse på papir. De resterende 3, 7 millioner innbyggere, som ikke har registrert seg som e-bruker, må vente til 1. april for å få selvangivelsen.

E-brukerne får varsel på SMS og/eller epost om at selvangivelsen er tilgjengelig i Altinn. Deretter kan de logge seg inn, sjekke om postene stemmer og gjennomføre eventuelle endringer direkte i selvangivelsen.

Slik sjekker du selvangivelsen

Her sjekker du selvangivelsen din.

Når du får selvangivelsen er det viktig å sjekke at alt er riktig. Her er noen hjelpemidler utarbeidet av Skatteetaten:

Veiviser som gir deg hjelp og informasjon om hvordan du kan sjekke selvangivelsen din.

Finn ut hvilke fradrag som gjelder deg med fradragsveilederen.

Finn ut hvilke poster som gjelder deg eller velg tema.

Har du endringer? Se hvordan du endrer postene i selvangivelsen.

Fristen for å levere selvangivelsen er 30.april. Du kan søke om utsettelse hvis du trenger det.

Endre kontonummer

Du får pengene igjen raskere hvis Skatteetaten har riktig kontonummer. Mellom 19.mars og 15.mai kan du sjekke og eventuelt endre kontonummeret ditt her. Les mer om å endre kontonummer.

Når kommer skatteoppgjøret?

Det er først når  Skatteetaten har behandlet selvangivelsen din, at du får vite nøyaktig hvor mye du må betale eller får igjen. Det er dette som kalles skatteoppgjøret. På nest siste side i selvangivelsen ser du en foreløpig beregning av tilgodebeløp (det vil si det Skatteetaten skylder deg) eller restskatt . Se et eksempel.

Skatteetaten varsler deg på SMS/e-post når skatteoppgjøret ditt er klart. Første pulje med skatteoppgjør kommer 24. juni. Neste mulighet er 6. august, og deretter blir det løpende oppgjør frem til 14. oktober. Leverer du selvangivelsen på papir, får du skatteoppgjøret ditt tidligst i august.

Levering på papir

Leverer du selvangivelsen på papir, må du sende den til:

Skatteetaten

Postboks 4305

8608 Mo i Rana

Artikkeltags