Nå kan du sjekke selvangivelsen på nett, og slik går du frem

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

60.000 sjekket skatten i løpet av det første kvarteret etter midnatt.

DEL

I løpet av det første kvarteret etter midnatt natt til torsdag hadde 60.000 personer sjekket selvangivelsen på nett. Det skriver Nord24.no.

Flere brukere opplevde problemer med å logge seg inn via ID-porten for å få tilgang til Altinn-tjenesten, men det var planlagt at dette skulle skje slik, skriver Dagbladet.

– Status er at vi hadde 60.000 innlogginger i ID-porten i løpet av det første kvarteret. ID-porten fungerte som normalt. Men enkelte brukere fikk i en periode ventetidsplakat. Dette er en kontrollert innsnevring av tilgangen. En planlagt avgrensing i trafikk sikrer at ID-porten ikke går ned og dermed blir helt utilgjengelig, opplyser kommunikasjonsdirektør Eirik Andersen i Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi).

Han ber folk være tålmodige.

– Ved at noen brukere ikke slipper til, sikrer en at flertallet av brukerne har normal tilgang til ID-porten. For hver som logger seg ut, er det en ny som kommer inn. Ergo, hvis du får ventetidsplakat eller ikke kommer inn, vær tålmodig og prøv igjen på et senere tidspunkt, sier Andersen.

Han legger til at Difi er godt forberedt på å takle de mange som skal sjekke selvangivelsen torsdag morgen.

Frist for å levere selvangivelsen er 30. april. (©NTB)

Lett tilgjengelig

I år får du muligheten til å sjekke selvangivelsen din på mobilen.

Altinn (Brønnøysundregistrene) lanserte en egen app allerede i fjor sommer. I år er det imidlertid første gang du får mulighet til å sjekke resultatet av selvangivelsen via appen. Ønsker du å gjøre endringer, må du likevel logge deg inn via nettsiden, skriver Vest24.no.

Det positive med Altinn-appen er at den finnes til både Android, iOS og Windows Phone, og at meldingene fra Skatteetaten ligger lett tilgjengelig.

MinID

For å logge deg inn, blir du derimot sendt videre til Altinns nettside, hvor du får valget mellom å logge deg inn med BankID eller MinID. Vi fikk ikke mulighet til å bruke BankID på mobilen, selv om det fungerer i alle andre sammenhenger. Isteden må de fleste av oss frem med den nesten anakronistiske kodebrikken for å logge inn med BankID.

Vi anbefaler derfor at du setter opp MinID allerede nå, så er innloggingen gjort på et halvt minutt på torsdag. Så fremt ikke Altinn-systemet blir overbelastet, noe som har hendt tidligere. Windows Phone-brukere har uansett bare mulighet til å logge inn via MinID foreløpig.

E-brukere

E-brukerne er de som selv aktivt har valgt å kun motta elektronisk post fra Skatteetaten, og de får ikke selvangivelse på papir. De resterende 3, 7 millioner innbyggere, som ikke har registrert seg som e-bruker, må vente til 1. april for å få selvangivelsen.

E-brukerne får varsel på SMS og/eller epost om at selvangivelsen er tilgjengelig i Altinn. Deretter kan de logge seg inn, sjekke om postene stemmer og gjennomføre eventuelle endringer direkte i selvangivelsen.

Slik sjekker du selvangivelsen

Her sjekker du selvangivelsen din.

Når du får selvangivelsen er det viktig å sjekke at alt er riktig. Her er noen hjelpemidler utarbeidet av Skatteetaten:

Veiviser som gir deg hjelp og informasjon om hvordan du kan sjekke selvangivelsen din.

Finn ut hvilke fradrag som gjelder deg med fradragsveilederen.

Finn ut hvilke poster som gjelder deg eller velg tema.

Har du endringer? Se hvordan du endrer postene i selvangivelsen.

Fristen for å levere selvangivelsen er 30.april. Du kan søke om utsettelse hvis du trenger det.

Endre kontonummer

Du får pengene igjen raskere hvis Skatteetaten har riktig kontonummer. Mellom 19.mars og 15.mai kan du sjekke og eventuelt endre kontonummeret ditt her. Les mer om å endre kontonummer.

Når kommer skatteoppgjøret?

Det er først når  Skatteetaten har behandlet selvangivelsen din, at du får vite nøyaktig hvor mye du må betale eller får igjen. Det er dette som kalles skatteoppgjøret. På nest siste side i selvangivelsen ser du en foreløpig beregning av tilgodebeløp (det vil si det Skatteetaten skylder deg) eller restskatt . Se et eksempel.

Skatteetaten varsler deg på SMS/e-post når skatteoppgjøret ditt er klart. Første pulje med skatteoppgjør kommer 24. juni. Neste mulighet er 6. august, og deretter blir det løpende oppgjør frem til 14. oktober. Leverer du selvangivelsen på papir, får du skatteoppgjøret ditt tidligst i august.

Levering på papir

Leverer du selvangivelsen på papir, må du sende den til:

Skatteetaten

Postboks 4305

8608 Mo i Rana

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken