Gå til sidens hovedinnhold

– Sentralisering er gift og ikke svaret på våre utfordringer og muligheter. Vi trenger samferdsel, sykehus, utdanning, politi og post der vi bor

Artikkelen er over 2 år gammel

LESERBREV Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er en krevende øvelse å følge alle strukturreformer som herjer på Helgeland og i Distrikts-Norge for øvrig. Man kan lett miste hodet. Men noen enkle fellestrekk er gjennomgående i dem alle. Tilbudene skal styrkes gjennom sentralisering og samlede fagmiljøer. Robust skal det være. 
 

Solide strukturer bygges ned


Strukturer som gjennom århundrer har satt oss i stand til utvikling og verdiskaping skal omstruktureres og legges ned. 

Bare på Helgeland og spesielt i kystkommunene har vi de siste årene sett at hurtigbåter og ferjer legges ned og ruter endres, tannlegekontor legges ned, lensmannskontorer og politiet samles i større enheter i sentrale strøk, posten strammer inn i sin distribusjon, FM nettet forsvant, og Telenor tar ikke tilstrekkelig ansvar som utvikler av telefoni og bredbåndsløsninger, trafikkstasjoner og muligheten for oppkjøring flyttes, ambulansetjenesten svekkes, sykehusene skal legges ned, utdanningstilbudene fjernes og studiesteder skal legges ned. 

Fylkeskommunen, Helse Nord, Helgelandssykehuset, Posten, Telenor, Politiet og Nord universitet framstår som og er selvstendige enheter med pålagte målsettinger som skal følges opp.
 

Ingen helhetstenking fra regjeringen


Det som er helt sikkert er at denne utviklingen er helt i tråd med de reformer og den tankegangen regjeringen har. Det er regjeringen som setter mål og gir midler, uten tanke på helhetlig samfunnsutvikling. Det ser vi i alle disse sakene og dette ser vi i hele landet. For ikke å snakke om også i saken om kommunestruktur, der man skal lokaldemokratiet til bukt. 

Vi må erkjenne at strukturer har stor betydning for den overordnede utviklingen i samfunnet. Det virker for meg helt meningsløst at alle disse institusjonene ikke har en overordnet samhandling hvor også samfunnsmessige og overordnede konsekvenser har større fokus. 

Ønsker vi ett samfunn der tilbud og tjenester samles i store enheter langt unna brukere/folk? Har vi trua på at det er veien å gå for å ivareta og utvikle distriktene, der verdiene i stor grad befinner seg? 

Sentralisering er gift!!! Og det er ikke svaret på våre utfordringer og våre muligheter. Vi trenger samferdsel, sykehus, utdanning, politi og post der vi bor. Det er helt nødvendig for videre utvikling. Noen må løfte blikket og tenke på hvordan alle disse nedleggelser og rasering av tilbud vil påvirke samfunnet vårt på lang sikt. Vi må samle oss og stå imot! Gi oss mot til å leve og frimodighet til å tro på et samfunn med tjenester nær folk. På tide å våkne! 

Nina Bentzen,

Ordførerkandidat for Lurøy Senterparti

Kommentarer til denne saken