Gå til sidens hovedinnhold

Ser at kulturen blør etter at Nordland Teater måtte refundere billetter for 1,1 millioner kroner: – Må bidra til gode kår i overgangsfasen

Fylkesråd for kultur sier at alle må slå ring rundt kulturlivet.

Helsemyndighetene innførte i Covid-19-forskriften fra 23. februar endringer i antall mennesker som kan være til stede på innendørs arrangementer ved fastmonterte seter. En nedgang på 100 personer fra tidligere under pandemien.

Fylkesråd for kultur, klima og miljø, Kirsti Saxi (SV), ser at dette påvirker de ulike kulturaktørene i Nordland på en dramatisk måte, og viser spesielt til oppslag i Rana Blad tidligere i uka om Nordland Teater der skuespillere har tatt til orde for å endre forskriften og gi kommunene muligheten til å gjøre vurderingene selv.

Nordland Teater er i disse dager på turné i Nordland med «Så som i himmelen». På grunn av færre plasser har Nordland Teater vært nødt til å refundere billetter for 1,1 millioner kroner. (krever innlogging)

– Jeg ser at det er sterkt behov for alle mennesker å ha en møteplass og oppleve kultur under pandemien, i smittevernsfaglige former. Reaksjonene til utøverne og institusjonene er fullt forståelig, fordi de ønsker å bedrive det som alle yrkesaktive mennesker gjør, jobben sin, sier Saxi i en pressemelding.

Hun har forståelse for frykten som utøverne føler på at en hel næring vil miste talentene.

– Jeg skal ikke underslå at det ligger smittevernfaglige begrunnelser til at endringene er kommet fra helsemyndighetene. Likevel oppfordrer jeg de samme myndigheter til å raskt være på banen når smittesituasjonen endrer seg, slik at langtidsvirkningene for kulturlivet ikke blir så store, sier Saxi.

Hun sier at hun ser at kulturen blør. Samtidig som at det strammes inn på smittevernreglene i de ulike kulturhusene, strammes regelverket inn for kompensasjonsordninger for aktører i det frie feltet.

– Vi må alle slå ring rundt kulturlivet i pandemien, og håpe at framtidige og nåværende talenter blir i bransjen, og at nasjonale myndigheter bidrar til gode kår i overgangsfasen når pandemien er over, sier Saxi.

Les også

Nye koronaregler påfører teatret milliontap: – Jeg har ikke ord egentlig. Vi er sinte og lei oss

Les også

Historisk firkløver skal gi magiske øyeblikk til Nord-Norge: – Vi skal se på film og spise kake og leke. Det er jobben vår

Les også

Nordland Teaters oppsetning treffer ranværingene midt i mellomgulvet. Det ble en jubelaften både på og av scenen

Les også

Teaterets største produksjon blir også Karolines (25) første: – Tanta mi viste meg at dette er mulig å leve av

Bildeserie

SE BILDENE: Premiere på musikalen Så som i himmelen

Les også

Teaterets største produksjon blir også Karolines (25) første: – Tanta mi viste meg at dette er mulig å leve av

Kommentarer til denne saken