Forskningsinstitutt fikk fulltreffer, og nok en gang er de på jakt etter flere medarbeidere: – Vi har fått jackpot

- Enten må vi ha vært sinnssykt dyktige eller så har vi hatt flaks. Jeg satser på det første, sier en svært fornøyd daglig leder i SINTEF Helgeland, Stein Espen Bøe.

- Enten må vi ha vært sinnssykt dyktige eller så har vi hatt flaks. Jeg satser på det første, sier en svært fornøyd daglig leder i SINTEF Helgeland, Stein Espen Bøe. Foto:

DEL

Tre og et halvt år etter at SINTEF Helgeland ble etablert i Mo i Rana, har de gjort storeslem på nye forskningsprosjekt, og nok en gang er de på jakt etter flere medarbeidere til regionens teknologiske forskningsinstitutt.

– Det har skjedd mye på en gang, sier daglig leder Stein Espen Bøe. Den siste halvannen uka har brikke etter brikke falt på plass.

– Det foregår sånn at det stort sett er på høsten og våren det er søknadsfrist for å få støtte til nye prosjekt. Normalt får man innvilget en tredje- eller fjerdedel av søknadene. I høst sendte vi inn seks søknader, de fleste til Forskningsrådet og et EU-prosjekt, pluss tre store til Senter for forskningsdrevet innovasjon som vi sendte sammen med andre partnere. De tre siste får vi ikke svar på før til sommeren, men de andre prosjektene skulle det tas en avgjørelse på før jul, forteller Bøe.

Ja etter ja etter ja

Ballen begynte å rulle torsdag den nest siste uka før jul.

– Da kom svaret på at vi hadde fått innvilget et samarbeidsprosjekt med Nordlandsforskning og Nord Universitet. Der er vi blitt invitert til å gjøre en bærekraftsvurdering. Så ventet vi på svar på de andre søknadene, og etter noen dager fikk beskjed om at av de fire IPN-prosjektene vi hadde søkt om, fikk vi innvilget tre, forteller Bøe.

IPN står for Innovasjonsprosjekt i næringslivet.

– Normalt skulle man kanskje fått innvilget 25 prosent, men vi fikk 75 prosent treff. Det ene prosjektet går på måling av diffuse utslipp fra prosessindustrien. De andre handler om bruk av silisiummanganslagg i betong, i samarbeid med Eramet. Det siste handler om redusert deponering av katode-avfall fra aluminiumsindustrien. I dag går det rett på deponi. Dermed fikk vi plutselig inn tre store prosjekter i tillegg til samarbeidsprosjektet med Nordlandsforskning og Nord universitet.

Enda flere ja

Men det stopper ikke der.

– Som om ikke det var nok, fikk vi vite at EU-prosjektet var innvilget. Det handler om digitalisering i gruveindustrien og er et prosjekt mellom SINTEF Helgeland og SINTEF Molab. I tillegg har vi med oss partnere fra flere land i Europa. Av seks mulige fikk vi inn fem. Det skal nesten ikke gå an å få så bra treff. Vi har fått jackpot på omtrent alle prosjektene. Det er overveldende, sier Bøe.

– Går det an å rigge seg bemanningsmessig for sånt på forhånd?

– Nei, vi kunne jo fått null prosjekter. Det er fullt mulig ikke å få noe av det man søker på. Enten må vi ha vært sinnssykt dyktige eller så har vi hatt flaks. Jeg satser på det første, sier en svært fornøyd daglig leder.

Må ansette flere

Bøe begynte i stillingen i 2018 og har allerede vært med på å ansette flere i SINTEF Helgeland.

– Vi kommer til å starte en rekrutteringsprosess ganske snart. Sannsynligvis trenger vi flere enn én, men det handler alltid om å få de rette menneskene. Finner vi det, er vi åpne for å ansette flere. Rekruttering og prosjekter henger sammen. Nå har de fem prosjektene gått inn, så nå må vi rekruttere.

SINTEF Helgeland har i dag sju ansatte.

– Vi er effektive til å skrive søknader og generere ideer, og vi jobber aktivt med å skape nye prosjekt. Det er en del av strategien vår. Vi må hele tiden ha det med oss når vi snakker med kunder, industrien og samarbeidspartnere. Vi lytter til deres behov, utfordringer, ønsker og forbedringsmuligheter og er klare til å hjelpe dem videre med det.

Prosjektene er spredt over flere år, men bare i 2020 genererer de nye forskningsprosjektene to til tre millioner kroner for Sintef Helgeland.

Stein Espen Bøe og de andre ansatte lar ikke de gode nyhetene bli noen hvilepute.

– Det kommer en ny søknadsrunde til våren og vi er allerede i gang med å planlegge for det. Vi stopper ikke opp selv om vi har fått inn noen fulltreffere.


Artikkeltags