Marianne Krogness og Karoline Gregersen Herlofsen inviterer til Familieshowet «Jeg vil heller danse på bordet» kjent fra NRK Super og som plateutgivelse. Her er de karakterene Molly & Partner som kommer med både sykkel og trillebår, uten klokke og penger. Men det pleier visst alltid å ordne seg. For nesten hver dag raser det nemlig ut masse godteri fra et hull i veggen bak sofaen. Godteriet bruker de til å bytte til seg alt de trenger.

Dette er en av flere forestillinger teatret håper går hjem hos den unge delen av vinterlyspublikummet når festivalen spiller opp fra 11. til 17. februar. Slippet myntet på det minste er det siste i rekken for en av landets aller største teaterfestivaler med skuespillere og artister fra hele landet, og ikke rent sjelden også aktører fra utlandet.

– Barn og unge er en viktig målgruppe for oss ved Nordland Teater. Vi jobber for å nå fram til barnefamiliene, sier Sissel Brean, som sammen med vinterlysgeneral Wenche Bakken har programmert Barnas Vinterlys.

Dramaelevene på vg2 ved Polarsirkelen vgs. presenterer forestillingen «Har Henrik damestemme?» Et tema for festivalen 2023 er Ibsen og her tar de unge for seg hvem denne verdensberømte Henrik Ibsen var: Han som vandret rundt med en stor hatt og en lang frakk for over 100 år siden, han som fant opp en helt ny måte å skrive teaterstykker på? Hadde han damestemme? Eller herrestemme? Eller hadde han en stemme som passet både for damer, menn OG barn, en stemme for de som av ulike grunner ikke kunne høres, eller ikke ville blir hørt?

Dramaelevene inviterer inn på det de kaller den magiske matte, og der skal de prøve å finne ut hvordan stemmen til den O’ store Henrik spredde seg ut i verden.

Erik Aarum Kirkegaard, Guro Rokstad Clausen og Nora Andvig kommer med «Et hav av leker», en barneforestilling som tar opp problematikken rundt forbrukersamfunnet vi lever i. Ved å fokuserer på vårt eget overforbruk tar skuespillerne for seg bruk og kast-samfunnet, og retter fokuset mot leker som blir produsert.

– På scenene er vi stolte av å kunne presentere et variert program som rommer både humor og alvor, både for de minste, de litt større og resten av familien, sier Brean.

De unge kan blant annet sikte seg inn på oppsetningen «De blåkledde» av og med Matias Bjune Pedersen og Peter Kolbjørnsen. Forestillingen beskrives i pressemeldingen som en fartsfylt, leken og alvorlig familieforestilling for barn fra seks år og oppover. Med bakgrunn i gamle myter fra norskekysten behandler forestillingen temaet savn, sorg, frykt og kjærlighet.

De fleste i den yngre garde husker kanskje Lena Kristin Ellingsen som den sure og strenge Erle i Kristianias magiske tivolitheater. Men hun er slettes ikke sur i virkeligheten., forsikrer teatret i presseskrivet og hun vil overraske ungene med en bok som hun skal lese for dem på vinterlys. Klovnen Foffo skal også underholde barn i alle aldre med ballonger og tryllerier. Foffo spiller på vitensenteret lørdag i starten av festivalen og skal på turné med to forestillinger per dag hele uka etter.

Nordland Teater bringer selv Gudbrand i Lia til scenekanten. Mange kjenner til folkeeventyret om mannen som må selge kua for en slant for å blidgjøre kjerringa si. På veien til markedet møter Gudbrand både forskjellige folk og dyr, men teatret har tolket eventyret på sitt vis og det er det Stein Elvestad, Kristoffer Hjulstad og Sissel Brean (piano) som tar seg av.

«Kant» er en dramatisering av Jon Fosses barnebok med samme navn som Det norske Fosse-kompaniet tar med til festivalen. Den handler om små barn med store tanker. Gjennom hovedpersonen, Kristoffer på åtte år, opplever vi barnets første filosofiske tanker rundt universet vi lever i. Med en scenografi preget av lydlige og billedlige installasjoner, ser vi Kristoffer ta steget ut av sitt eget soverom, og inn i uendeligheten av sine egne tanker.

I tillegg til å se teater for en billig penge, kan ungene boltre seg på vitensenteret, delta på verksteder i teaterlek og skaperglede, samt få høre elever fra kulturskolen framføre små konserter.

– Vi gleder oss til å ønske velkommen til Barnas Vinterlys på Vitensenteret og lover ei hel helg fullspekket med mange og varierte opplevelser. Vi viderefører vårt samarbeid med både Rana kulturskole, Vitensenter Nordland og Helgeland museum.