Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank tror Norges Bank nøyer seg med en renteheving på 25 basispunkter torsdag.

Han tror også det blir den siste rentehevingen på lang tid, skriver Dagens Næringsliv.

Ifølge TDN Direkt venter flertallet av økonomene at sentralbanken vil heve med 25 basispunkter til 2,50 prosent denne uken.

– Nå har de satt opp styringsrenten mye på kort tid, og da er det fornuftig å stoppe litt opp for å se hvordan dette virker. For det tar tid før økt rente slår ut i etterspørselen, sier Jullum til DN.

Årsaken til den kraftige renteoppgangen, er den skyhøye prisveksten i store deler av verden. Fra september i fjor til september i år har prisene økt med 6,9 prosent i Norge, ifølge SSBs konsumprisindeks, langt over målet på to prosent.

– Vi holder en knapp på at dette blir den siste rentehevingen i denne syklusen, og at vi ikke får noen heving i desember og heller ingen nye rentehevinger til neste år, sier han.

Men det er liten grunn til optimisme, mener Jullum.

– Det er mange som tolker oss som optimistiske siden vi ikke forventer at rentene vil øke mye mer, men det er jo fordi vi tror at økonomien vil bremses veldig fort. Og før eventuelle rentekutt skal vi nok gjennom en periode med økt arbeidsledighet og flere konkurser.

(©NTB)