Etter mange dager uten regn er det svært tørt i skogbunnen på Helgeland. Denne uka har faregraden vært ekstrem, men så ble det meldt regn og faregraden sank et hakk. Nå sier meteorologene at de er bare små mengder regn som vil komme og det gjør Bjørn Råde i Rana brann -og redningstjeneste bekymret.

– Vi ser hva som har skjedd på østlandet og på andre siden av grensen i Sverige. Der er det ekstrem skogbrannfare og det blusser opp nye branner flere ganger om dagen. Nå er det knusktørt på Helgeland om da må folk passe på. Det kan fort begynne å brenne slik det er nå. Vi hadde sett for oss litt regn, men det som er meldt vil ikke monne i det hele tatt. Blir det tørrere nå er det ikke mer enn en gnist som skal til før det antennes og da har vi problemer, sier Råde.

Frykter ny storbrann

Han husker godt en skogbrann på 80-tallet ved Steinbekkhaugen. Han frykter det samme kan skje igjen.

– Brannen der oppe varte i en uke, og det tok på. Jeg tenker også på våre kollegaer som slukker branner for harde livet på østlandet. En skogbrann er noe av det verste man kan være med på. Den er som regel over et større område og det er lite vann tilgjengelig. Får vi ikke snart en skikkelig rotbløyte med regn så vi faregraden stige til ekstrem, også her på Helgeland. Jeg håper folk passer på og ikke tar noen unødvendige sjanser når det er så tørt som nå, men jeg frykter det vil komme en brann, sier Råde.

 

Være varsom

Han ber folk være varsomme med alt som har med ild å gjøre i tiden som kommer.

– En sigarettsneip eller en gnist kan gjøre store skader. Men også disse engangsgrillene er roten til mange branner. Vi liker ikke disse grillene da de blir veldig varme på undersiden, og da kan underlaget ta fyr. Folk tror kanskje de har kontroll, men ting kan skje, fryktelig fort. All bruk av åpen ild i skog og mark er forbudt denne tiden, men folk bør være forsiktige uansett hvor de er, sier han.

Følger med

Brannsjef Frode Thomassen, sier de følger nøye med på situasjonen.

– En del av mannskapene til Sivilforsvaret på Helgeland er dratt for å bistå lenger sør, der de trenger det for øyeblikket. Vi her oppe følger nøye med på hver dag, og på hvordan det utvikler seg. Vi ber om hjelp fra folk til å bidra til at det ikke skapes branner i skog og mark. Det kan fort bli ekstremt farlig, sier Frode Thomassen.