Flere på skolebenken: Regjeringen jubler, det gjør ikke Elevorganisasjonen

Flere elever møter opp og får karakterer. Færre slutter i den videregående skolen, men Elevorganisasjonen mener at det ikke er fraværsgrensen som skal ha æren.

Flere elever møter opp og får karakterer. Færre slutter i den videregående skolen, men Elevorganisasjonen mener at det ikke er fraværsgrensen som skal ha æren. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Onsdag la statsminister Erna Solberg (H) og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) fram fraværstallene i videregående skole. Smilende kunne de fortelle at etter fraværsgrensen ble innført i fjor, har fraværet sunket med 40 prosent. Den største nedgangen er for yrkesfagelever. I denne gruppen er fraværet nesten halvert, sammenliknet med skoleåret før. Det har vært en liten nedgang i elever som slutter på skolen. Flere får også karakterer.

– Vi skal først og fremst takke skoleelevene. De skal ha all honnør. De har sikkert tenkt seg om en gang ekstra før de ble hjemme. Dette er skoleungdommens dag. Dette er en stor nedgang. Vi må også takke rektorer og lærere som har taklet dette veldig bra. Dette er med å redusere utenforskapet for mange, sier stortingsrepresentant Morten Stordalen (Frp) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Jeg håper ingen vil reversere fraværsgrensen nå som vi ser tydelig at den har hatt noe for seg.

Morten Stordalen, stortingsrepresentant Frp

Forhatt grense

Før innføringen av fraværsgrensen og i løpet av skoleåret har Isaksen og regjeringen mottatt kritikk fra både opposisjonen, lærere og elever. Nå mener regjeringen at de har bevis på at tiltaket fungerte.

– Vi vet at dette er fortsatt er problematisk for noen elever. Men totalbildet er klart. Dette har vært en dugnadsjobb mellom skoleelevene, skolene og foreldre. Det viktigste er at man kommer seg gjennom skolen med karakterer, sånn at man også kan få seg en jobb senere. sier Stordalen.

Saken fortsetter under bildet.

Oslo  20141216.
Morten Stordalen (Frp)  under stortingsdebatten om å tillate proffboksing i Norge tirsdag.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Oslo 20141216. Morten Stordalen (Frp) under stortingsdebatten om å tillate proffboksing i Norge tirsdag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto:

Blir evaluert

Til høsten kommer den første del rapporten i evalueringen av fraværsgrensen. Sluttrapporten kommer først høsten 2019. Stordalen er sikker på at man vi se samme trenden framover.

– Det er en stor effekt nå, så vil det jevne seg ut på sikt hvis systemet får bestå. Jeg håper ingen vil reversere fraværsgrensen nå som vi ser tydelig at den har hatt noe for seg.

Vil ha motiverte elever

Hos Elevorganisasjonen er ikke jubelen like stor. Organisasjonen har arrangert flere demonstrasjoner i forkant av innføringen og har vært en av grensens største motstandere gjennom året. Og kritikken står nestleder Live Tronstad for.

– Vi var ikke for raske på avtrekkeren i det hele tatt når vi har kritisert fraværsgrensen. Elevundersøkelsen viser at elevene kommer mindre motivert på skolen. Det har vært en nedgang i åtte fylker. At elever bare skal være til stede og ikke er motiverte, er ikke en skole vi vil ha.

– Gratis og enkel

Tronstad mener at det ikke fraværsgrensen som skal ha all skryt for at ting bedrer seg på skolen. Hun mener det andre ting regjeringen har tilført til skolen som også kan ha hatt en effekt og peker blant annet på mer penger skolehelsetjenesten og økt kompetansen til lærerne.

– Dette er en gratis og enkel løsning.

– Fravær er et symptom på hva som ikke fungerer i skolen. Derfor må man fokusere på blant annet lærertetthet og et team rundt eleven som gjør at man har lyst til å komme på skolen, sier Tronstad.

Artikkeltags