Slik sørger du for en trafikksikker skolestart

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

633 000 barn skal ut i trafikken, og mer enn 60 000 av disse er førsteklassinger.

– Skoleveien er krevende for mange barn. For førsteklassingene er skoleveien ofte det første virkelige møtet med trafikken. De minste barna er impulsive, lekende og lar seg lett distrahere. Foreldre og sjåfører må derfor være ekstra observante, sier opplæringssjef i Trygg Trafikk, Ragnhild Meisfjord, i en pressemelding.

Mange foreldre kjører barna til døra. Dette skaper økt risiko for ulykker, ifølge Trygg Trafikk.

– Biltrafikk er et problem rundt mange skoler og skaper ofte farlige situasjoner. Derfor bør foreldre tenke gjennom om det virkelig er nødvendig å kjøre barna. Hvis du bor i gangavstand fra skolen, anbefaler vi heller at du går sammen med barna, sier Meisfjord.

7 tips til en tryggere skolevei 

 1. Velg den tryggeste skoleveien.Det er ikke sikkert den korteste veien er den tryggeste. 
   
 2. Øv på å gå til skolen.Gå skoleveien sammen med barna og snakk om utfordringer som kan dukke opp. Da blir barna tryggere på veien og er bedre forberedt. 
   
 3. Ha faste rutiner, vær tydelig og konsekvent.Repeter igjen og igjen, og snakk om hva som er viktig å huske på. Stopp for eksempel alltid på fortauskanten, selv om dere har grønt lys. 
   
 4. Lær barna å bruke blikket. Å se seg for må læres. Lær barna hva de skal se etter og hvordan de skal bruke blikket.
   
 5. Gi barnet gradvis mer ansvar.Gå sammen med barnet til du ser barnet gjør de tingene dere har øvd på. Deretter kan du begynne å gå noen meter bak.
   
 6. Lag en gågruppe.Snakk med andre foreldre og etabler gågrupper der dere skifter på å følge en gruppe med barn til skolen. 
   
 7. Lag Hjertesone.Hjertesone sørger for trygg sone rundt skolen. Ta kontakt med ditt FAU eller rektor for å finne ut av hvordan skolen kan bli en Hjertesone-skole. www.hjertesone.no

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken