Det som allerede er klart er at Røssvoll og skoleopposisjonen ikke lykkes med å bytte ut Waage

DEL

LederMindre en ett døgn etter at det var klart at Senterpartiets Johan Petter Røssvoll ikke kom til å lykkes i å ta ordførerklubba fra ordfører Geir Waage, gikk Senterpartiet og Fremskrittspartiet til Høyre og tilbød vervet til Anita Sollie. Frps Allan Johansen, som er en gammel politisk ringrev som attpåtil har vært varaordfører i fire år, nærer selvsagt ikke slikt fra eget bryst. Hvis så er tilfelle, bør vi i alle fall være glad for at en med så liten politisk teft ikke får tillit som varaordfører en ny periode.

Den tanken var han nemlig ikke fremmed for, da han og resten av skoleopposisjonen før valget så for seg å feie Arbeiderpartiet og Waage ut av rådhuset. Slik gikk det som kjent ikke, for torsdag ettermiddag bekjentgjorde MDG at de har valgt side og fortsetter forhandlingene med Arbeiderpartiet, SV og Høyre. Hva disse forhandlingene vil munne ut i, blir offentliggjort 25. september. Det som allerede er klart er at Røssvoll og skoleopposisjonen ikke lykkes med å bytte ut Waage. Akkurat det har vært ett av to mål de fem skoleopposisjonspartiene har jobba knallhardt for helt siden i fjor vår. Med fynd og klem proklamerte de på en pressekonferanse på Moheia, at de i felles front ønsket å reversere den nye skolestrukturen, og at målet var å fjerne Waage.

Det er ikke bare ex-varaordføreren fra Frp som har vært på frierferd hos Høyre. Når sentrale Senterparti-folk i tillegg kommer i samme ærend, er det på det rene at dette frieriet er alvorlig ment fra deres side, og således slett ikke noe Allan Johansen alene har stått for. At Frp og Sp har valgt ikke å informere sin nære skolepartner Rødt om utspillet, taler vel sitt eget klare språk om hvor krevende det skulle blitt for Røssvoll å holde styr i eget Rødt-Sp-V-Frp-hus, hadde han lykkes i å bli ordfører.

Etter at toneavgivende personer i både Sp og Frp i to og et halvt år har brukt tid og energi på å snakke ned Høyre-politikere og Høyres valg i skolesaken, er det naivt å tro at partiet og Anita Sollie i det hele tatt ville lukte på et tilbud om ordførertaburetten. Til alt overmål kom også Allan Johansen med tilbudet om at Høyre kunne få velge varaordfører. Dette må jo få de som ga sin stemme til skoleopposisjonen, til å sette kaffen i halsen og vel så det. Hadde ikke frieriet høflig blitt avslått, var altså minst ett parti i skoleopposisjonen villig til å gi Høyre både ordføreren og varaordføreren de neste fire åra. I kommentarfeltene våre har dette vært omtalt som et politisk sirkus.

Anita Sollie har gjentatte ganger sagt at det viktigste for dem er politikken, og ikke posisjoner. Det står det respekt av. En skal være tøff for å si nei til ordførervervet, men dette handler i høyeste grad om hvem en skal ligge i samme ekteseng som. Det skal Arbeiderpartiet være glad for, for de må nok finne seg i å gi sin skjerv, og vel så det, i forhandlingene som nå pågår. Men til gjengjeld beholder de ordføreren.

Marit Ulriksen, sjefredaktør Rana Blad

Artikkeltags