Skoler og barnehager vil være stengt til etter påske

DEL

Under en pressekonferanse med statsminister Erna Solberg (H) og helseminister Bent Høie (H) på Statsministerens kontor opplyste statsministeren at alle tiltak som ble innført 12. mars skal videreføres fram til 13. april.

Alle barnehager, skoler og høyskoler ble stengt 12. mars. Det samme ble flere typer arbeidsplasser, som alle frisører. Alt av fritidstilbud ble også stengt.

Solberg vil takke alle som har fulgt rådene.

Regjeringen har drøftet tiltakene fra 12. mars, og mener det var riktig å innføre de strengeste tiltakene i fredstid.

- Det blir viktig å følge rådene i ukene framover. Det vil ennå ta noen dager før vi ser den fulle effekten av tiltakene vi innførte 12. mars, sier Solberg.

Hun sier at de vil trenge flere dager før de kan vurdere om tiltakene kan endres, og at de skal videreføres til etter påske, nærmere bestemt 13. april.

Vil slå ned på pandemien

Av NTB-Johan Falnes og Kristian Skårdalsmo

Helsedirektoratet vil slå ned koronaepidemien i Norge og ber om at alle de drastiske smitteverntiltakene fortsetter, inkludert stenging av skoler og barnehager

– I dag er målet vårt å slå ned koronaepidemien så langt vi kan, sa helsedirektør Bjørn Guldvog på en pressebrifing tirsdag.

Han har nå anbefalt regjeringen å videreføre alle smitteverntiltak som er innført, og som statsminister Erna Solberg (H) har kalt de mest inngripende tiltakene Norge har hatt i fredstid.

Det overordnede målet er at hver person som får koronaviruset i Norge, i gjennomsnitt smitter færre enn én ny person. Da vil smitten over tid gå tilbake.

– Det er et krevende mål å oppnå, men vi kan ikke gi det opp i dag, sa Guldvog.

Anbefaler videreføring

I utgangspunktet vil regjeringens smitteverntiltak utløpe torsdag. Helsedirektoratet anbefaler nå at de videreføres.

Det betyr:

* Fortsatt stenging av skoler og barnehager. Her åpner Helsedirektoratet for enkelte justeringer, spesielt opp mot sårbare barn.

* Fortsatt stenging av virksomheter som ikke kan følge myndighetenes pålegg om smittevern. Det omfatter blant annet fysioterapeuter, kiropraktorer, optikere, fotterapeuter, logopeder og psykologer.

* Fortsatt stenging av arrangementer, treningssentre, svømmehaller, frisører, hudpleie og lignende.

* Helsepersonell som jobber med pasientbehandling, forbys fortsatt å reise til utlandet.

* Personer som ankommer Norge, skal oppholde seg i karantene i 14 dager.

* Personer som har hatt nærkontakt med smittede, skal være i karantene i 14 dager.

* Personer som er mistenkt smittet eller bekreftet smittet, skal oppholde seg i isolasjon.

* Alle helseinstitusjoner skal gjennomføre adgangskontroll og alminnelig besøksstans.

Oppdaterte scenarioer

Bakteppet er oppdaterte scenarioer fra Folkehelseinstituttet som viser at antall smittede kan øke svært raskt hvis Norge lemper på tiltakene nå.

Med få eller ingen effektive tiltak kan det bli snakk om opptil 223.750 smittede innen 13. april, ifølge FHI-scenarioene.

I en slik situasjon kan opp mot 4.260 personer trenge innleggelse på sykehus, med 580 som trenger intensivbehandling.

– De neste ukene blir utfordrende for alle, men hvis vi lykkes, vil vi kunne lette på tiltakene om noen uker og sakte, men sikkert vende tilbake til normalen, sa Guldvog.

Hans håp er at de første justeringene kan komme etter påske.


Artikkeltags