Ekstrem skredfare: Beltevogner flyttes fra Trondheim til Rana, sivilforsvar samt politi og brann er i høyeste beredskap

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Fylkesberedskapsrådet i Nordland hadde møte i går og skal ha et nytt møte i dag, redningsledelsen i LRS Nordland har møte i dag og beredskapen styrkes på alle områder i Helgeland. Det har allerede gått ras fredag og leder for Sivilforsvaret i Nordland Gustav Kaald-Olsen sier det vil komme mer.

– Det er et historisk varsel som er kommet fra NVE. Aldri før har de varslet faregrad fem så dette er noe vi tar på største alvor. Det har allerede gått ras fredag, men det verste av nedbøren vil komme fredag kveld og lørdag. Rana brannvesen har bedt om utstyr fra oss og vi sender to snøscootere og søkeutstyr slik at dette er tilgjengelig.

To beltevogner med sjåfører kommer til Mo fra Trondheim i løpet av dagen for å bistå hvis det skulle være behov for det. Vi vet at det tidligere har gått ras i områder på Helgeland der det har gått liv og vi skal være forberedt, sier han.

Gustav Kaald-Olsen istemmer med beskjeden fra politi og HRS.

– Det er ingen grunn til å ferdes ute i helga. Kjøp inn det du trenger og hold deg hjemme og kos deg. Det er stor sannsynlighet for at det vil gå ras over veier og i mark. Dette er ikke tiden for å ta sjanser så hytta bør man bare glemme. Man kan tro at det er trygt, men så er det ikke det. Alle enheter har fått sine oppgaver og det er beredskap på strøm, jernbane og vei. Vi gjør vår bit, men det er opp til den enkelte å bruke vettet og ikke ta seg til områder der det kan gå ras. Det er for farlig, sier Gustav Kaald-Olsen.

Fredag formiddag gikk også Rana kommune ut med varsel om skred.

- Vi har økt beredskapen på vei, og brann/redning i Rana kommune i forhold til at det er varslet meget stor snøskredfare i region Helgeland og region Svartisen denne helga.
Samtidig har vi sendt melding til alle ansatte i kommunen, og oppfordret til at alle varsler også kjente for å unngå at beveger seg i skredfareområdet på fjellet i helga, særlig lørdag, skriver kommunikasjonssjef Geir Staib i Rana kommune.

Artikkeltags