Maurstad hadde en lang karriere som skuespiller, regissør og teatersjef bak seg og var blant Norges mest markante skikkelser i norsk teater fra 1950-tallet. Han ledet Oslo Nye Teater i perioden 1967-1978 og Nationaltheatret fra 1978 til 1986.

Maurstad var utdannet ved Royal Academy of Dramatic Art i London, og han debuterte i 1949 ved Trøndelag Teater. Blant Maurstads mest sentrale roller er tittelrollen i Henrik Ibsens «Peer Gynt» i ulike oppsetninger fra 1955 til så sent som i 2018, da Maurstad var 92 år.

I 2005 mottok han og Espen Skjønberg Heddaprisens ærespris for innsatsen i Samuel Becketts «Vente på Godot», som hadde premiere på Nationaltheatret samme år.

Toralv Maurstad hadde sin første filmrolle som barn, i Tancred Ibsens «Fant» fra 1937. I 1950-årene var han norsk films typiske rotløse ungdom. Han ble mot slutten av 1990-tallet kjent for rollen som patriarken Georg Anker-Hansen i TV-serien «Hotel Cæsar» på TV 2.

Maurstad har utgitt selvbiografiene «Du store min...» (1971) og «For et liv: historier jeg bare har fortalt mine venner» (2012). Toralv Maurstad fikk Æres-Amanda i 1999 og Oslo bys kulturpris i 2014.

Han var sønn av skuespillerne Alfred og Tordis Maurstad og halvbror av skuespiller Mari Maurstad. Han var siden 1999 gift med skuespiller Beate Eriksen. Han har tidligere vært gift med skuespiller Eva Henning og med Anne-Ma Burum.

På Nationaltheatret mottas dette med stor sorg, sier teatersjef Kristian Seltun om Toralv Maurstads bortgang.

– En ruvende scenekunstner, betydningsfull teatersjef og en stor kulturpersonlighet har gått bort, sier han i en kommentar sendt til NTB.

– Våre tanker går til hans nærmeste, fortsetter han.

En legende har forlatt oss, og norsk kulturliv har blitt fattigere, sier kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) etter Toralv Maurstads bortgang.

– Hans scenenærvær og magnetiske utstråling har vært enestående i norsk skuespill i mange tiår. Toralv Maurstad underholdt og trollbandt generasjoner av nordmenn. Våre tanker går til hans etterlatte, sier hun i en kommentar sendt til NTB.

Toralv Maurstad besøkte i 2019 Mo i Rana. Da var han på scenen i Kinoteateret, 92 år gammel, under Vinterlysfestivalens siste dag, og deklamerte sitt opphav og sitt liv for en fullsatt sal. Vedlagt lenker til dette besøket:

(©NTB)

Les også Terningkast 5

Et langt liv ble til en lun, lyrisk konsert, og kan ende i Maurstad-feber

Bildeserie

SE BILDENE: TORDIS + Alfred = Toralv