Gå til sidens hovedinnhold

Slik markeres 22. juli lokalt

Tiårsdagen for det grusomme terrorangrepet 22. juli 2011, markeres over hele landet.

10 år etter 22. juli

Torsdag 22. juli er det ti år siden den 15 år gamle AUF-eren Karin Elena Holst fra Båsmoen ble skutt og drept. Terroristen tok livet av henne og til sammen 76 andre på Utøya og i Oslo. Fra Rana deltok ni ungdommer på AUFs sommerleir, men bare åtte av dem kom hjem med livet i behold.

Lokale arrangement

Tiårsdagen for grusomhetene markeres over hele landet, blant annet med at kirkeklokkene i alle landets kirker ringer i fem minutter fra klokka 12.

Som en del av det lokale arrangementet møtes de fra Rana som deltok på Utøya, ordfører Geir Waage og de som deltok i arbeidet lokalt fredag 22. juli 2011 og dagene etter, på rådhuset på Mo.

Om ettermiddagen klokka 18 gjennomføres et åpent arrangement på Havmannplassen, hvor minnesmerket over 22. juli 2011 er plassert. Der blir det både appeller og kunstnerisk innslag.

– Ordfører Geir Waage ønsker velkommen før Astrid Aarthun spiller «Ja vi elsker», forteller Geir Gisnås, som er Rana kommunes prosjektleder for markeringen.

– Videre vil ordføreren og Amanda Haug holde appeller, før Sven Henriksen og Sissel Brean framfører «Til ungdommen» og Astrid Aarthun spiller rosignalet, opplyser Gisnås videre.

Arrangementet ved Havmannen avsluttes med rose-nedleggelse ved Nico Widerbergs minnestøtte

Klokka 19 er det minnegudstjeneste i Mo kirke, som også er åpen utover kvelden.

Nasjonal markering

Den nasjonale minnemarkeringen foregår i Oslo Spektrum. Hovedsakelig er det etterlatte, overlevende og andre berørte som skal sitte i salen under arrangementet torsdag kveld.

Markeringen vil bestå av taler, navneopplesning og en rekke kulturelle innslag med blant andre Highasakite, Dagny, Odd Nordstoga med Sol Heilo, og Hkeem. Kong Harald holder kveldens hovedtale, mens statsminister Erna Solberg (H) og Ap-leder Jonas Gahr Støre er blant de andre talerne.

Følg for øvrig dekninga vår på ranablad.no med markering i regjeringskvartalet (09.00-09.45), markering i Oslo domkirke (10.55-12.05) og markering på Utøya (14.25/15.00-16.15)

Kommentarer til denne saken