I 2015 ble Gaia Salmon etablert av Bjarne Bjørkan, Geir Skarstad og Morten Bjørkan.

De sikret en avtale med Træna kommune om et industriareal på 90 mål på Galtneset for etablering av et landbasert oppdrettsanlegg til en kostnad av inntil 200 millioner kroner. Selskapet har sikret seg en produksjonstillatelse på 7.200 tonn matfisk.

Fornøyde

Gaia Salmon har engasjert Eyvi og Total Betong til prosjektering og bygging av anlegget. Anlegget er planlagt ferdigstilt på slutten av 2023. Nå har bedriften fått illustrert hvordan de ser for seg anlegget.

– Det er ikke noe stygt i den naturen, det er gåsehudfaktor. Vi er veldig fornøyde med illustrasjonen, sier daglig leder Bjarne Bjørkan i Gaia Salmon.

Illustrasjonen er i første omgang laget for å vise folk hva de har tenkt å gjøre.

– Illustrasjonen er basert på det utgangspunktet vi hadde og arkitekt har lagt på fasader. Bygget blir muligens noe mindre, vi holder på å optimalisere bygget og det er ikke ønskelig å bygge større enn vi må, sier Bjørkan.

Emisjoner

Bjørkan sier at status i dag er at de har gjennomført en emisjon for å få inn midler til utfyllingen, mens de skal i gang med en ny senere for å finansiere selve bygget.

– Første emisjon gikk veldig bra og vi er inne i kontraktsforhandlinger med entreprenør. Vi håper å kunne begynne på grunnarbeidet i vinter og selve anlegget til sommeren, sier Bjørkan.

Han innrømmer at det har tatt tid med prosjektet og at korona har forsinket det ytterligere. Selskapet er imidlertid betydelig forsterket det siste året. I januar ble det klart at Roald Dolmen i RODO Invest som har vært i havbruksnæringen siden 1984 kjøpte 33,33 prosent av aksjene og er inne som styreleder. Tord Teigstad ble ansatt som driftsleder fra 1. august og for bare en måned siden ble det klart at Olav Thon kommer inn på eiersiden.

Thon går inn som en betydelig, men ikke dominerende aksjonær.

– Det er veldig artig at når Olav Thon går inn i havbruksnæringen så velger han Gaia Salmon, det er vi veldig stolt av, sier Bjørkan.

Prosjektet til Gaia Salmon er i tre trinn, der første trinn er å produsere 7.200 tonn matfisk. Det kan gi mellom fem og ti arbeidsplasser. På lengre sikt er målet å produsere 30.000 tonn og lykkes man fullt ut kan det betyr rundt 30 arbeidsplasser.

Gaia Salmon

  • Gaia Salmon har i dag postadresse ved Hemnes Mek. Verksted på Hemnesberget der de har kunde- og postmottak.
  • Ranværingen Bjarne Bjørkan som er sønn til Morten Bjørkan som er driver og eier av det mekaniske verkstedet, jobber fra og bor på Åsgårdstrand.
  • Når anlegget på Træna er i drift, flyttes bedriftens forretningsadresse dit.