I år skal DIOC Big band og gjestevokalist Heine Totland ta deg med på en humormusikalsk reise med popklassikere og halsbrekkende musikalske nummer du aldri vil glemme, uttaler festivalsjef for Smeltedigelen, Elisabeth Kulseng, i et presseskriv.

– Landets mest energiske musikalske entertainer! Mener festivalsjefen og viser videre til at Heine har gjort en rekke profilerte TV-opptredener både på NRK og TV2, senest i Farmen Kjendis. Han har hatt hovedroller i musikaler som Mamma Mia, Buddy Holly, Chess, Jesus Christ Superstar og Les Misérables., og han solgte 80.000 billetter med forestillingen «Musikk e komme for å bli» med Gisle Børge Styve.

– Det skrives sagn og sagaer om denne mannens opptredener. Med DIOC Big Band skal han ta sitt publikum med storm, sier Kulseng.

Utover Totland kommer festivalen med flere navn til festivalplakaten og fredagen under Smeltedigelen skal nå være komplett med de siste bookinger som favner folkemusikk, storband og det som betegnes som et indisk fyrverkeri.

Festivalen som arrangeres 13. – 15. oktober slipper også lunsjkonsert med Slåtter fra Gaupdalen, en trilogi som favner estisk, nordtrøndersk og nyskrevet nordisk folkemusikk. Estiske Johanna-Adele Jüssi har studert og bodd i Tyskland, Shetland, Danmark, Finland, Sverige og Norge. Hun har, med nysgjerrighet og åpent sinn latt seg inspirere av plassene hun har reist til og menneskene hun har møtt, står det i presseskrivet. Videre kan vi lese at Gaupdalen er et fiktivt sted hun har funnet i en drøm, der hennes musikalske vandringer har funnet en rasteplass.

9 grader nord satte ifølge festivalsjefen fyr på Teaterkafeen sist de besøkte Smeltedigelen. Nå er de tilbake etter flere forespørsler.

9 grader nord for ekvator finner vi Sri Lanka, hvor også halvparten av bandmedlemmene kommer fra. Det hele startet først og fremst med søstrene Mira og Dipha Thiruchelvams fløyte-duo, som nå i senere tid har ekspandert til en kvartett. Musikken byr på en blanding av baila, flamenco, carnatisk, bollywood og jazz og bandets visjon er å utfordre publikums musikalske kosthold.

Smeltedigelen

  • Smeltedigelen musikkfestival er en internasjonal musikkfestival som arrangeres over 3 – 4 dager i oktober hvert år i Mo i Rana.
  • Festivalen vektlegger rytmisk musikk som musikalsk uttrykk.
  • Det arrangeres 20-30 konserter der en del av dette er prosjekter for barn og ungdom og gratisarrangementer.
  • Det største prosjektet er det flerkulturelle prosjektet Flere Farger.
  • Festivalen bruker lokale ressurser som kor, storband og jazz- og bluesmusikere der de har mulighet, samtidig som publikum skal få oppleve internasjonale og nasjonale musikere.
  • Det ettestrebes å levere publikum ulike sjangere som jazz, verdensmusikk, blues, folkemusikk og tradisjonsmusikk.

Kilde: Smeltedigelen