Fylkesråd for kultur Kirsti Saxi står for åpningen av årets Smeltedigelen: - Festivalen beriker ikke bare Rana, men også regionen forøvrig

Foto:

DEL

Fylkesråd for kultur Kirsti Saxi (SV) står for åpningen av årets Smeltedigelen musikkfestival i Mo i Rana 18 oktober, står det i en pressemelding fra Nordland fylkeskommune.

Saxis åpning skjer i forkant av konserten med jazzlegenden Jan Garbarek i Meyergården Spektrum.

- Jeg gleder meg! Festivalen beriker ikke bare Rana, men også regionen forøvrig med fantastiske konserter og andre spennende kulturaktiviteter helt fra Smeltedigelen så dagens lys i 2005.Festivalens lokale forankring, men også tilhørighet til Nord – Norge og Barentsregionen har ført til at vertskommunen, Nordland fylkeskommune, Barentssekretariatet og Kulturrådet har støttet opp om festivalen fra starten av. Det er et tydelig signal på at festivalen settes pris på, sier fylkesråden.

Internasjonal og lokal

- Å bygge vennskap og forståelse på tvers av landegrensene blir stadig viktigere. Med en gjestfri og raus holdning har Smeltedigelen klart å beholde fokus på gode samfunnsverdier som ikke reduserer kraften som et godt kulturliv bidrar med.

Betyr mye for ungdom

Saxi trekker også frem den viktige rollen festivalen har overfor ungdom.

- I samarbeid med Verket musikkfestival, Helgeland Sparebank og Rana kulturskole gis det scenetid og oppmerksomhet til unge talenter under festivalen. Dette er veldig viktige tiltak som gjør at de unge som er bosatt i Rana har et lavterskeltilbud. Dette tilbudet fungerer som en inspirasjon og oppmuntring til å jobbe videre fra å være talentfull til å bli en etablert aktør. Veldig interessant er også prosjektet Flere Farger, med barn og voksne som er innvandrere, sammen med norsk barn og unge.

Løfter blikket

Saxi mener festivalens navn både er talende for innholdet i og ambisjonene hos de de som står bak.

- Å være en smeltedigel er ambisiøst. Lykkes man har man laget noe nytt med bakgrunn i noe gammelt. Rana med sin historie har vært en smeltedigel, der folk kom tilreisende for å slå seg ned nårA/S Norsk Jernverk ble etablert. Samfunnet ble smeltet om fra å være et handelssentrum til å bli en industriby. Etter omstillingen ble samfunnet igjen smeltet om og ut av digelen kom det en ny utgave. Neste utgave er i støpeskjeen og er preget av et grønt skifte. Uansett utgave vil et rikt kulturliv være viktig. Jeg ser fram til å få ta del i årets festival, og er sikker på at det kommer nye, store kulturopplevelser ut av smeltedigelen på Mo i årene fremover også, sier Kirsti Saxi, står det i pressemeldingen fra fylkeskommunen.

Artikkeltags