Gå til sidens hovedinnhold

Snart åpner alpinsenteret. Det er én regel som blir viktig å følge

Å holde avstand blir nøkkelordet når Skillevollen Alpinsenter åpner.

– Prioritet én for oss er ikke å være en smittekilde for korona. Da blir det viktigste å holde en meters avstand til andre i anlegget, påpeker driftsleder Kurt Vonheim.

Det betyr blant annet at det i stor grad ikke blir anledning til å sitte to sammen i skiheisen.

– Unntaket er de som er i samme familie eller kommer sammen i bil til Skillevollen, legger Vonheim til.

Produserer for fullt

Snøkanonene spydde torsdag ut sin andre runde med kunstsnø. Med en produksjon på om lag 150 kubikk i timen, vokser haugene i bakken fort. Selv om kanonene stenges av igjen fredag formiddag, er det nok snø til å starte svartbakken nærmest gruva etter helga. Da er det allerede nok snø til å kjøre i øvre del av den andre hovedtraseen.

– Neste kunstsnørunde blir i barnebakken. Temperaturen framover vil avgjøre når det blir, sier Vonheim.

For natursnø ser det ikke ut til å bli på ei stund, og da er kunstsnøen det som redder alpinstarten. Heldigvis har deler av næringslivet samlet inn langt over 100.000 kroner slik at et økonomisk presset anlegg har råd til å produsere mye snø.

Reglene som vil gjelde i bakken og som skal gjøre det trygt for alle å ferdes i anlegget, omfatter også en køplan.

– Vi kommer til å organisere heiskøen på en spesiell måte, blant annet ved å lage trangere køordninger. Planen er å ha to køer inn mot heisen, der de som er i lag kan stå i en, og de som må holde avstand i den andre. At ting foregår rett og smidig skal folk fra slalåmklubben og Normal SK blant annet bidra til, forklarer Vonheim.

– Ellers er vi opptatt av ikke å komplisere det hele for mye. Det viktigste er og blir å holde avstand. Da er det å være ute i naturen en fin arena for de unge slik situasjonen er, framholder driftslederen.

Sørpå har flere større alpinanlegg vært i drift i ukevis, og med gode erfaringer.

Problematisk heisstans

– Problemet oppsto først da en heis stanset. Da ble det sammenstimling av folk ved heisstasjonen. Der må vi han en plan slik at ikke folk blir stående for mye på hverandre, sier han.

– Hva skal til for at dere stenger om folk ikke følger reglene?

– Det vi gjør av forberedelser og tiltak er nettopp for å unngå at det skal skje. Og det tror vi skal gå greit. Folk begynner også å bli innarbeidet i å ta koronahensyn, sier Kurt Vonheim.

Samtidig er Skillevollen et anlegg der 99 prosent av brukerne er lokale.

– Det er en trygghet i seg selv når smittetrykket er så lavt som det er nå i Rana. Det er ikke før i vinterferien at folk utenbysfra bruker anlegget, og da er vi i mars måned. Mye kan ha skjedd til da, sier Ståle Lysfjord, som har vært ivrig dugnadsarbeider ved anlegget i mange år og som har driftet snøkanonanlegget siden starten i 2001.

Ni bedrifter tok oppfordringen på sparket: – Vi vet det er sårt tiltrengte penger, ikke minst på grunn av en fjorårssesong som ble veldig amputert

Kommentarer til denne saken