Gå til sidens hovedinnhold

Solberg vil diskutere grensepolitikken med Löfven mandag

Sveriges statsminister Stefan Löfven forsøker å få en diskusjon med Erna Solberg om grensepolitikken. Det er avtalt et møte mellom de to mandag.

Ifølge nyhetsbyrået TT har Löfven gjort flere forsøk på å opprette kontakt med sin norske statsministerkollega for å diskutere saken.

Löfven har ifølge TTs kilder fått beskjed om at Erna Solberg ikke har mulighet til å diskutere saken med ham før neste uke.

Fagdirektør Tor Borgersen ved Statsministerens kontor bekrefter at det ikke blir noe møte mellom Solberg og Löfven før neste uke.

– Det har vært god kontakt mellom våre to land på ministernivå. Fra norsk side jobbes det med løsninger, og det er avtalt et møte mellom Löfven og Solberg på førstkommende mandag, skriver Borgersen til NTB.

Les også

Nå vokter politiet og Heimevernet grensen fra en ny plass på Umbukta: – Vi blir mer effektive

Les også

Svensk politi på riksgrensen mangler noen fasiliteter: – Mannfolkene kan bare gå i snøskavlen, men det er litt verre for meg

Bildeserie

SE BILDENE: Grensen er stengt med både politi og polisen på plass

Sveriges arbeidsminister mener Norge må finne en løsning for grensependlerne. Torbjørn Røe Isaksen understreker at det må være smittevernmessig forsvarlig.

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) var i et møte med Sveriges arbeidsminister Eva Nordmark tirsdag. Etter at Norge i praksis stengte grensene 29. januar, har mange svenske arbeidstakere som jobber i Norge, ikke hatt mulighet til å dra på jobb.

– Situasjonen for svenske og finske grensependlere er vanskelig, og det er svært høyt prioritert for oss å finne en løsning, sier Isaksen til NTB.

Statsråden fremhever at både den norske og den svenske regjeringen ønsker å finne en løsning, men at smittevern er viktig.

– Vi må ha løsninger som er forsvarlige med tanke på smittevern. Vi har bedt Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet om å komme raskt tilbake til oss med en vurdering av hvordan og innenfor hvilke smittevernrammer vi eventuelt kan åpne for grensependlere fra Sverige og Finland, sier han.

Nordmark skuffet

Den svenske arbeidsministeren er derimot skuffet etter møtet med Isaksen. Hun ønsket konkrete løsninger fremfor at FHI skulle undersøke muligheten for lettelser.

– Det er et skritt i riktig retning, men jeg blir ikke fornøyd før vi har fått konkrete svar på hvordan vi kan løse situasjonen. Jeg er skuffet over meldingene fra min norske kollega, skriver Nordmark til TT.

Hun mener at situasjonen er urimelig, og at Norge er ansvarlig for å løse situasjonen.

– Siden det er Norge som har stengt grensen, er det Norge som har ansvaret for å løse problemene som dette har forårsaket, uttaler Nordmark.

Nedstemt i Stortinget

I forrige uke fremmet Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV forslag på Stortinget om at grensependlerne må omfattes av ordninger som sikrer økonomisk kompensasjon, men forslaget fikk ikke flertall.

Nordmenn får heller ikke komme inn i Sverige, som har innreiseforbud for nordmenn, dansker og briter fram til april. Visse unntak gjelder.

(©NTB)

Kommentarer til denne saken