(NETTAVISEN): Etter to år med pandemi ser det endelig ut til at årets sommer kan bli forholdsvis normal. Dermed er den klassiske sydenferien tilbake.
Men de som ventet med å bestille sommerferien til man kunne være trygg på at det ble i munnbindfri-sone og åpne restauranter, får seg nå en lite hyggelig overraskelse: Om en ønsker å reise i fellesferien i juli, er prisnivået svært høyt.
En barnefamilie på fire personer som har lyst til å reise på en ferie i Hellas eller Spania sammen med et par besteforeldre i to uker på et familievennlig hotell, må regne med å betale rundt 100.000 kroner for reise og hotell.
Og det er før man i det hele tatt har begynt å regne inn restaurantregninger og frakt til og fra flyplassen.
– Noe høyere enn tidligere
– Priseksempelet du viser er helt vanlig. Det er forskjellig prisnivå på reiser i fellesferien og reiser før og etter. Prisene kan være noe høyere enn tidligere, mye på grunn av et generelt høyere kostnadsnivå, ikke noe spesielt knyttet til reiseliv, sier Nora Aspengren i reisegiganten TUI, til Nettavisen.
En titt på nettsidene til de store reiseoperatørene viser at man i de fleste tilfeller vil gå ned betydelig i standard hvis man har ønske om å skrelle regningen.
Det som det derimot er veldig mye å spare på, er å flytte reisen bort fra fellesferien i juli:
En rask sammenligning av prisene viser at man kan spare 40–60 prosent både på flyreiser og pakkereiser ved å legge turen til juni hvis man har muligheten.
Kraftig økning i flyprisene
Noe av det som trekker opp prisene, er prisene på flybillettene.
– På Finn Reise har brukere de to siste månedene bestilt flybilletter i skoleferien til utlandet hvor de har betalt 40 prosent mer enn før pandemien, sier kommersiell sjef Terje Berge i Finn til Nettavisen.
Han forklarer årsaken til de høye prisene på denne måten:
– Mange har for det første vært for sene med å bestille, og til sommeren er det like mange som vil reise til Syden som før pandemien, men kapasiteten er mindre. Dette fører til høyere priser. Flyselskapene må også justere prisene for å dekke høyere oljepris, og hotellene har også økte kostnader.
– Trenden i pandemien har vært å bestille like før avreise, og nå er det mange som må betale mer til sommeren for de er for sent ute.
– Prisene har mer enn doblet seg
Leiebilen kan også bli en utfordring, blant annet fordi mange solgte unna sine bilparker under pandemien:
– Prisene på leiebil har gått opp i alle land. Årsaken er at leiebilselskapene ikke har nok biler til å dekke etterspørselen. Jeg kom akkurat hjem fra USA – prisene har mer enn doblet seg siden jeg var der før pandemien.
Norgesferie har heller ikke blitt noe billigere alternativ:
– På feriehus i Norge nær sjøen er prisene økt med rundt ti prosent hvert år i pandemien, så prisene har økt med 30 prosent siden mars 2020.
– Kan ennå finne gode tilbud i skoleferien
Ifølge reiseeksperten er det fortsatt muligheter til å finne gode tilbud:
– Skal man til Syden til sommeren kan man ennå finne gode tilbud i skoleferien hvis man tar de minst populære avgangene for eksempel på natten, avslutter Berge.